Romanii au cheltuit cu 40% mai putin pentru serviciile turistice de Paste

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 23:45
1445 citiri
Romanii au cheltuit cu 40% mai putin pentru serviciile turistice de Paste

Circa 37.500 de romani si-au petrecut sarbatorile de Paste din acest an intr-o structura de primire turistica omologata din Romania si au cheltuit numai pentru servicii turistice circa 15.185.000 lei, suma cu 40% mai mica fata de 2009, potrivit datele centralizate de catre FPTR.

Anul trecut, in perioada sarbatorilor de Paste, circa 48.500 de romani si-au petrecut sarbatorile pascale in tara si au platit in total pentru servicii turistice suma de 25.120.000 lei.

Potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), pretul unui sejur achitat de un turist roman a fost in perioada sarbatorilor de Paste din acest an in medie de 405 lei.

Locul intai in topul preferintele romanilor privind petrecerea sarbatorilor pascale a fost ocupat si in 2010 de pensiunile rurale, unde s-au inregistrat 15.000 de cazari oficiale (6 milioane lei), fata de 18.000 acum un an (12,6 milioane lei).

Alte cateva mii de turisti au ales sa-si petreaca sarbatorile in pensiuni neclasificate, adica la "negru". Cele mai solicitate destinatii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramures si Buzau, unde rezervarile au depasit 80% din capacitatea de cazare.

Pe locul doi se afla statiunile montane, iar dintre acestea cele mai solicitate au fost locatiile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns cu greu la 40%. A fost cerere si pentru celelalte statiuni montane unde s-a inregistrat un grad de ocupare de 25% din capacitatea de cazare.

Circa 10.000 de turisti au optat in acest an pentru destinatiile montane, unde au cheltuit pentru serviciile turistice suma de 5,5 milioane lei, fata de 15.000 de turisti acum un an (7,5 milioane lei).

Aproximativ 6.000 de turisti si-au petrecut Pastele in diferite statiuni balneoclimatice, unde ofertele a avut cele mai mici tarife, fata de 8.000 de turisti in urma cu un an.

Datele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc arata ca o alta destinatie atractiva a reprezentat-o marile orase, unde aproximativ 5.000 de turisti romani a ales sa serveasca masa traditionala de Paste in restaurantele hotelurilor (750.000 lei), date asemanatoare celor de anul trecut.

Nici in acest an, litoralul nu a fost o destinatie traditionala atractiva pentru petrecerea sarbatorilor pascale.

"Dupa experienta nefericita de anul trecut, cand, la mare, au fost pregatite pentru turisti peste 3.000 de locuri de cazare incalzite, dintre care s-au rezervat numai 800, anul acesta hotelierii de pe litoral au fost mai rezervati si de aceea s-au facut rezervari numai pentru 500 de turisti, care au cheltuit pentru servicii turistice 155.000 lei", potrivit FPTR.

Anul acesta, aproximativ 1.000 de turisti, in special pescari pasionati si iubitori de peisaje inedite, si-au petrecut Pastele in pensiunile si hotelurile din Delta Dunarii si au achitat pentru serviciile turistice 500.000 de lei, fata de 1.500 de turisti in urma cu un an (750.000 lei).

"Cauzele pentru care anul acesta vanzarile pentru turismul intern au scazut fata de anul 2009 sunt multiple: zilele libere legate de sarbatorile pascale putine, ceea ce a dus la o circulatie turistica redusa; promovarea foarte modesta, aproape inexistenta, a destinatiilor de petrecere a sarbatorilor pascale; efectele crizei economice care s-au resimtit puternic in turism, ca urmare, in special, a scaderii puterii de cumparare a romanilor.

Cu toate ca tarifele serviciilor turistice in 2010 s-au pastrat la fel ca cele din aceeasi perioada a anului trecut ele sunt totusi prea mari pentru puterea de cumparare actuala a majoritatii romanilor", se arata in comuncatul FPTR.

In ceea ce priveste turismul extern, numarul redus de zile libere, coroborat cu situatia financiara dificila in care se afla o mare parte a romanilor, a facut ca interesul pentru petrecerea Pastelui in strainatate sa fie foarte scazut comparativ cu anii trecuti.

Astfel, cele mai solicitate destinatii externe au fost cele din aproprierea tarii, Bulgaria si Grecia. In cele doua tari, si-au petrecut sarbatorile de Paste aproximativ 4.000 de turisti romani care au cheltuit, in medie, 120 euro de persoana.

Celelalte destinatii externe, desi au fost promovate, nu au avut o cerere semnificativa. In acesta statistica nu au fost inclusi turistii individuali care nu au efectuat rezervari turistice si cei care au sarbatorit la rude, numarul acestora neputand fi estimat.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#turisti romani, #paste, #bulgaria, #litoral , #Turism extern