Bulgaria e mai tare si la oferta de schi

Sambata, 26 Noiembrie 2005, ora 02:43
1241 citiri

Primii fulgi de zapada au trezit dorinta pasionatilor de a schia. Ofertele agentiilor s-au imbogatit cu destinatii noi, precum Bulgaria. Si in acest an principalul concurent al destinatiilor romanesti va fi totusi Austria. Dintre statiunile autohtone, Poiana Brasov este cea mai scumpa, dar si cea mai cautata. Amatorii de schi din Romania merg, in numar tot mai mare, in statiunile din strainatate. Si in acest an, la agentiile de turism a crescut foarte mult cererea pentru sejururi in statiuni din Austria. Principala motivatie o reprezinta preturile apropiate intre statiunile autohtone si cele din Vest. Faptul ca distanta trebuie parcursa cu masina nu constituie un impediment.

Rivalitate interna

Cele mai cautate statiuni din Romania sint Poiana Brasov si Predeal. Avantajele din Poiana sint legate de infrastructura. Predealul are de partea sa si infrastructura in stare buna, dar si preturile, cu peste 20% mai mici decit in Poiana. Pirtiile iluminate noaptea si instalatiile de zapada artificiala, coroborate cu capacitati de cazare pentru toate gusturile, fac din aceste statiuni liderii pietei autohtone. A"Anul trecut s-au vindut foarte multe pachete de weekend. Sint statiuni care se vind bine pentru ca ofera si alte posibilitati de petrecere a timpului liberA", spune Mircea Badea, coordonator departament incoming CMB Travel. Acesta spune ca sint cautate si celelalte statiuni de pe Valea Prahovei, Sinaia, Azuga, Busteni, dar exista solicitari si pentru Vatra Dornei, Borsa si Arieseni.

Cu masina in Austria

Turistii care vor sa schieze in strainatate isi fac deja rezervarile. A"Vindem deja pachete pentru lunile ianuarie si februarieA", spune Ana Maria Moanta, marketing manager la Marshal Turism. De departe, destinatia preferata este Austria. A"Dupa estimarile noastre, anul trecut, 90% dintre optiunile pentru destinatiile externe de schi s-au indreptat spre AustriaA", spune Traian Badulescu, PR manager al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Situatia se va mentine si anul acesta. Statiunile austriece sint un concurent serios pentru statiunile autohtone, deoarece preturile sint comparabile. Atuul statiunilor romanesti il reprezinta distanta care, in general, este parcursa cu masina. Austria eclipseaza in preferintele romanilor Elvetia, Italia si Franta. Elvetia este mai scumpa, iar Italia sau Franta sint la distante mai mari. Au aparut si ofertele pentru statiunile din Bulgaria. Preturile sint mult mai mici decit cele din statiunile romanesti, iar operatorii spun ca si in aceste statiuni, ca si in cazul celor de pe litoral, se simte efectul investitiilor germane. A"Este cerere, deoarece sint preturi atractive si exista investitori straini care au modernizat pirtiile si unitatile de cazareA", spune Andreea Luca, agent de turism extern Carpediem Travel. Bulgaria se regaseste insa in putine oferte, deoarece, spun alti operatori, cererile sint inca mult prea mici.

Economie dupa sarbatori

Preturile difera de la tara la tara, de la statiune la statiune si de la agentie la agentie. Este foarte importanta insa perioada in care se merge in vacanta. Preturi mai mici sint in capetele de sezon, insa exista riscul ca, atunci cind turistii ajung acolo, sa nu fie suficienta zapada. Exista insa si o perioada in care este foarte putin probabil sa nu fie zapada, iar preturile sint mai mici. A"O perioada favorabila este cea de dupa sarbatori. Atunci, tarifele scad cu 20-30%. In februarie cresc din nouA", spune Cristina Vasilescu, turist consultant CMB Travel. Dupa cum veti putea vedea, preturile difera de la o perioada la alta. A

Preturi mici in Bulgaria si Slovacia

In statiuni din Slovacia, pina in Revelion, pentru o zi de cazare la un hotel de patru stele cu demipensiune o persoana va plati 29 de euro. In luna ianuarie pretul ajunge la aproximativ 37 de euro, pentru ca, de la sfirsitul lunii si aproape toata luna februarie, sa urce pina la 57 de euro/persoana/zi.

In Bulgaria, in luna decembrie, la un hotel de trei stele, tariful este de 30 de euro la sfirsitul lunii decembrie, pentru ca apoi sa scada la 17 euro, pina la inceputul lunii februarie. In februarie, tariful ajunge la 19-22 de euro. La un hotel de patru stele, pretul este destul de constant pe toata durata sezonului, de aproximativ 36 de euro/persoana/zi. Si pentru Bulgaria ofertele includ, in general, demipensiune.

Poiana, mai scumpa decit Predealul

In Poiana Brasov, pina in perioada sarbatorilor, pretul pentru o noapte de cazare intr-un hotel de trei stele este de peste 20 de euro pe zi pentru o persoana, cu mic dejun inclus. Dupa sarbatori, la aceeasi categorie, pretul ajunge la 37 de euro, iar de la sfirsitul lunii ianuarie pretul scade cu aproximativ sapte euro. La un hotel de patru stele, in prima perioada, preturile sint de 36-40 de euro, pentru ca imediat dupa Revelion sa ajunga la 45 de euro. In Predeal, la un hotel de trei stele, o persoana va plati pina in sarbatori aproximativ 30 de euro/zi. La fel vor fi preturile si dupa Revelion. In Sinaia, inainte de Craciun, un loc intr-un stabiliment tot de trei stele ajunge la 20 de euro, in vreme ce dupa Revelion pretul este de 23 de euro.

Elvetia - pentru cei cu bani

Destinatiile din Elvetia isi conserva statutul de statiuni de lux. Astfel, o noapte de cazare la un hotel de trei stele din St. Moritz costa pina in Craciun 86 de euro, pentru ca dupa Revelion sa ajunga la 99 de euro. In perioada sarbatorilor de iarna si prima jumatate a lunii februarie, tarifele ajung la 125 de euro/persoana/zi. Italia reprezinta o varianta mai ieftina. La un hotel de trei stele din St. Ulrich, in luna ianuarie pretul pentru o noapte de cazare cu mic dejun va fi de 36 de euro pentru o persoana, pentru ca intre 4 februarie si 10 martie sa ajunga la 52 de euro. In restul sezonului, cu exceptia perioadei de sarbatori, tariful este de 41 de euro. La un hotel de patru stele, pretul este intre 98 si 160 de euro/persoana/zi. In Franta, la Chamonix, la un hotel de trei stele preturile sint intre 47 si 110 euro.

Concurenta pentru Valea Prahovei

Pe linga statiunile cunoscute de pe Valea Prahovei, romanii pasionati de schi, care nu sint dispusi sa scoata foarte multi bani din buzunar, au si alte optiuni, incluse in ofertele agentiilor de turism. Aproape de Sinaia si Predeal se afla Busteni. Aici, un loc intr-o camera dubla dintr-un hotel de doua stele costa peste 60 RON/persoana/zi, in vreme ce la trei stele o camera ajunge la 45 de euro. La Borsa, intr-un hotel de doua stele, o camera costa 25 de euro pentru o zi, fara masa inclusa. La Cheia, pretul unei camere este de aproximativ 78 RON/camera/zi, in vreme ce la Durau tarifele ajung la 68 RON pentru o zi, tot pentru o camera, la un hotel de doua stele, iar la un hotel de trei stele pretul este de aproximativ 78 RON. Cei care vor mege la Vatra Dornei vor plati aproximativ 50 RON de persoana.

Oferta austriaca, la mare cautare

Statiunile austriece sint cele mai cautate. La un hotel de trei stele din Kaprun, o noapte de cazare, cu demipensiune, pina in sarbatori, costa aproximativ 43 de euro pentru o persoana, pentru ca ulterior sa creasca. Dupa Revelion se revine la acest pret, iar in luna februarie tarifele cresc pina la 51 de euro. Un loc intr-o camera dubla intr-un hotel de patru stele in statiunea Kirchberg costa 90-103 euro in perioada sarbatorilor, apoi scade la 74 de euro, in ianuarie si jumatate din februarie, pentru ca apoi sa se scumpeasca, pentru alte doua saptamini, cu 16 euro. In Kitzbuehl, tot la trei stele, pina in Craciun pretul este de aproximativ 54 de euro/zi, in perioada sarbatorilor ajunge la 86 de euro/persoana/zi. Apoi, pretul este de 56 de euro pina la jumatatea lui februarie, dupa care se scumpeste cu zece euro.

Cotidianul

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...