Unde dai si unde crapa! Grecia, lovita de criza din... Rusia

Vineri, 07 August 2015, ora 16:55
1969 citiri
Unde dai si unde crapa! Grecia, lovita de criza din... Rusia
Foto: Wikimedia

Recesiunea provocata de sanctiunile economice si prabusirea pretului petrolului ii tine pe rusi acasa anul acesta. Este singura tara mare din Europa in care se preconizeaza ca turistii vor face mai putine calatorii in acest an.

Numarul turistilor rusi care calatoresc in Europa a scazut deja cu 9 procente in primul semestru al anului, evoluand in acelasi trend care a marcat anul 2014. Si, culmea, lipsa lor se resimte in alta tara lovita de criza: Grecia, dupa cum relateaza CNBC.

Declin in turism

Lovita din toate partile, Grecia continua sa mizeze pe veniturile generate de turism, dar, pana si aici, absenta unor clienti fideli precum rusii isi spune cuvantul.

"Rusia reprezinta o piata majora pentru Orientul Mijlociu si Europa sudica, iar toate tensiunile ridicate de criza din Ucraina, sanctiunile economice si embargoul impus de Moscova ii fac pe multi rusi sa ramana acasa.

Sunt anumite tari, asa cum este Grecia, care sufera in lipsa acestor turisti fideli", explica Wouter Geerts, analist Euromonitor.

Anul trecut, numarul rusilor care si-au petrecut vacantele in Europa a scazut pana la 35 de milioane, iar estimarile Euromonitor arata ca anul acesta se asteapta o noua scadere, pana la 32 de milioane.

Organizatia Mondiala de Turism din cadrul ONU confirma datele raportate de agentia Euromonitor, constatand ca se inregistreaza o plafonare in numarul vizitatorilor din Rusia ajunsi nordul, vestul si sudul Europei.

La fel, si Turcia resimte lipsa lor de pe plajele din Antalya. Turistii rusi ajunsi in statiunile de pe litoralul turcesc erau, ca numar, al doilea mare grup de turisti, dupa germanii care isi fac constant vacantele in aceasta tara.

In 2013, cand economia rusa evolua in parametri normali, peste 42 de milioane de locuitori si-au petrecut concediile in afara tarii.

Pare insa o perioada apusa, in contextul in care expertii FMI prognozeaza o reducere a PIB-ului de 9% in anii urmatori.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#declin turism Grecia, #turisti Rusia, #monitorizare turisti rusi , #Turism Europa