Portretul turistului roman: Cel mai cheltuitor dintre europeni

Sambata, 17 Martie 2012, ora 16:40
1929 citiri
Portretul turistului roman: Cel mai cheltuitor dintre europeni

Romanii sunt printre cei mai cheltuitori turisti in strainatate, le place sa mearga la taverne, chiar daca au cumparat un pachet de tip all inclusive, opteaza intr-o proportie mai mare decat alti turisti pentru hoteluri de 4-5 stele si sunt mai tineri decat media de varsta a celorlati vizitatori straini.

Un articol Gandul descrie portretul turistului roman in strainatate, in opinia reprezentantilor oficiilor nationale de turism din strainatate prezente in Romania.

"Romanii sunt printre cei mai cheltuitori turisti straini din Grecia, depasindu-i de exemplu pe germani, englezi si olandezi. De exemplu, un englez cheltuie pe zi 5-10 euro, in timp ce un roman scoate din buzunare 80-100 de euro pe zi, in afara de cheltuielile cu pachetul de servicii turistice", a declarat pentru Gandul Roxana Birau, asistent manager in cadrul Biroului din Romania al Organizatiei Nationale de Turism a Greciei.

Birau spune ca, de obicei, un roman care a platit 600 de euro pe un pachet turistic in Grecia, mai cheltuie in sejur inca 600 de euro.

Si cand merg in vacante in Austria, romanii cheltuie cei mai multi bani, comparativ cu polonezii, ungurii si cehii, reiese din datele furnizate gandul de Oficiul National de Turism al Austriei (ONTA).

In Austria, vara preturile sunt cu pana la 40% mai mici decat iarna, potrivit datelor furnizate gandul de Oficiul National de Turism al Austriei (ONTA) in Romania.

"In general, dupa rusi, romanii sunt cei mai cheltuitori turisti. Romanii respecta eticheta, nu fac ravagii. Neamtul greu mai scoate un ban din buzunar, atunci cand merge la all inclusive. In Albena, de exemplu, unde majoritatea hotelurilor sunt de tip all inclusive, turistii germani nu prea ies la terase, in afara hotelului", a explicat pentru Gandul Traian Badulescu, consultant in domeniul turismului.

Badulescu spune ca, in schimb, romanilor le place sa mearga la cumparaturi, la tavernele de pe langa hotelul unde sunt cazati. "In Albena, de exemplu, sunt taverne cu specific mexican etc, care si-au arborat steagul Romaniei, pentru ca au foarte multi clienti romani", a explicat Badulescu.

Un alt motiv pentru care strainii incearca sa atraga turistii romani tine de faptul ca acestia opteaza in mai mare proportie decat alti turisti sa se cazeze la hoteluri de lux.

Astfel, o treime dintre romani opteaza, atunci cand merg in Austria, pentru hoteluri de 4-5 stele, in timp ce doar 21,7% din turistii unguri aleg sa stea la un hotel de 4-5 stele, conform statisticilor austriece. Doar 19,6% dintre turistii polonezii innopteaza la un hotel de lux, un procentaj asemanator -19,3% - inregistrandu-se si in cazul turistilor cehi.

Pe de alta parte, ceea ce ii deosebeste pe turistii din Romania de ceilalti turisti straini din Austria este ca sunt mai tineri. Vara, media de varsta a romanilor ce calatoresc in Austria este de 44 de ani - fata de media de 43,5 ani a celorlalti turisti -, iar conationalii nostri care isi fac vacantele de iarna la schi in Austria au o medie de varsta de 40 de ani, fata de 43,5 ani, cat este media celorlalti turisti.

Austria, Grecia, Ungaria si Thailanda sunt cele patru state care au in Romania reprezentante ale birourilor nationale de turism. "Surprinzator, tari precum Spania, Bulgaria, Turcia nu au reprezentante si in Romania ale birourilor lor de turism. Insa asta nu inseamna ca acestea nu fac campanii de atragere a turistilor romani", a aratat Badulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#turisti romani strainatate, #studiu turisti romani, #romani vacante austria, #romanii cheltuitori vacante , #Turism Europa