Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Libera circulatie ramane doar un concept. Europenilor nu le place sa calatoreasca

Libera circulatie ramane doar un concept. Europenilor nu le place sa calatoreasca


In ciuda libertatii de miscare in interiorul blocului continental, majoritatea cetatenilor UE dau dovada de sedentarism, rareori parasind tara natala.

Concluzia este reliefata intr-un studiu realizat de Uniunea Europeana, iar rezultatele acestuia arata ca libera circulatie pare sa fie apreciata la adevarata ei valoare de cei mai multi locuitori ai zonelor nordice de pe continent. In rest populatia de pe continent nu se inghesuie prea mult la vizitarea altor tari vecine, anunta portalul Quartz.

37% din populatia blocului unionist nu a parasit niciodata plaiurile natale si doar 17% isi permit o vacanta pe an petrecuta in alta tara, arata studiul.

Frecventa calatoriilor in strainatate efectuate de europeni decurge dupa ratele urmatoare: 14 procente dintre acestia calatoresc peste hotare mai rar de o data la 5 ani. 14% se aventureaza intr-o tara straina in decurs de 5 ani, 7% calatoresc o data la 3-5 ani, 8 procente pleaca intr-o vacanta in strainatate in decurs de 2 ani, 14% ies in afara gtranitelor de mai multe ori pe an, 2% efectueaza astfel de calatorii cu o frecventa lunara, iar 1% calatoresc saptamanal in afara tarii.

65% dintre nordici obisnuiesc sa calatoreasca cel putin o data pe an in afara tarii. La polul opus se situeaza grecii, cu doar 10% din populatie iesind in afara granitelor statului elen in aceeasi perioada de timp, iar mai mult de 60% dintre ei nu au iesit niciodata in afara tarii.

Un procent similar de populatie sedentara se gaseste si in Bulgaria sau Portugalia, iar Romania nu este deloc departe, 57% dintre romani declarand ca nu au apucat sa calatoreasca inca in afara tarii.

Foto: Eurbarometer


Studiul mai arata ca iesirea Marii Britanii din UE nu va avea un efect major asupra indstriei turistice de pe continent, doar 40% din populatia Regatului efectuand calatorii in UE cu o frecventa anuala, in vreme ce 27% dintre insulari nu au parasit niciodata teritoriul UK.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 7692 ori