Economistii propun: Tichetele de vacanta la nivel global

Luni, 18 Iunie 2012, ora 08:31
2027 citiri
Economistii propun: Tichetele de vacanta la nivel global

Prima masura pe care cele mai multa tari europene afectate de criza financiara o adopta este solicitarea ajutorului extern pentru recapitalizarea bancilor. Este cea mai "popularitata" masura luata pentru a preveni efectele crizei, dar nu este singura optiune.

O masura pe care economisti de renume au propus-o este adoptarea unui sistem de tichete de vacanta la un nivel mult mai mare decat cel in care este aplicat in prezent. Sistemul, utilizat in mod special pentru a "impulsiona" si promova turismul national poate deveni un mijloc de a ajuta tarile europene care se confrunta cu serioase problem din cauza crizei financiare.

Acestia propun ca turistii olandezi sau nemti sa primeasca vouchere de vacanta pentru destinatii ca Spania sau Grecia.

"Ar trebui ca sa exista si un alt registru de sprijinire a Spaniei, Portugaliei si anume niste masuri la nivelul UE care sa sutina cererea. Au existat propuneri din partea unor economisti ca de exemplu turisti olandezi, nemti mai ales sa primeasca vouchere turistice. Sa isi petreaca concediul, dar numai in Spania, sau chiar in Grecia", a declarat pentru Business24 consierul onorific al premierului, Daniel Daianu.

Potrivit economistului, masura reprezinta o cheltuiala bugetara pe care statul respective ar trebui sa o suporte, insa exista si posibilitatea unui parteneriat public-privat tinand cont de faptul ca tari ca Spania sau Grecia sunt destinatiile preferate ale germanilor sau portughezilor.

"Mi se pare o masura de bun simt. E drept ca ar insemna o cheltuiala a bugetului public, dar, acolo se pot gasi un fel de parteneriat public-privat. Sunt foarte multi cetateni germani care isi fac concediile in aceste tari, sigur pe baza veniturilor pe care le au.

Daca ar fi si o co-finantare din partea statului german cu un voucher care sa tinteasca, sa il trimita spre o anume destinatie geografica. Mie mi se pare inteligenta propunerea si ai ajuta o tara ca Spania, sau ca Grecia daca s-ar duce milioane de turisti", a precizat Daianu.

Sistemul tichetele de vacanta adoptat intre tarile Uniunii Europene este o metoda de a incuraja rulajul turistic din ambele tari. In tara emitenta de vouchere de vacant vor avea de castigat agentiile de turism, iar cealata tara va beneficia de pe urma a milioane de turisti straini.

"Eu consider ca este o masura foarte buna, tinand cont de faptul ca turistii germani, sau cei olandezi chiar calatoresc foarte mult. Se stie ca ei sunt piete emitente de turisti foarte importante, tinand cont ca trebuie sa existe si o coeziune, o comunicare, un sprijin reciproc la nivel de UE, masura este foarte buna", a declarat pentru Business24 Traian Badulescu, fostul purtator de cuvant ANAT.

Potrivit consultantului in turism, masura este binevenita intrucat destinatiile preferate ale turistilor germane si portughezi sunt chiar tari ca Spania sau Grecia.

"In cazul Germaniei si Olandei, unde o mare parte din populatie obisnuieste sa calatoreasca in afara tarii si au bugete in pofida crizei financiare este o masura buna.

Ideea este ca si touroperatorii lor castiga, deci vor avea rulaj deci banii vor ramane o parte si in tarile respective Germania, Olanda si se vor duce si in tarile afectate de criza. Spania si Grecia sunt destinatiile de vacanta de baza pentru Germania, in principal dar si pentru Olanda", a precizat Traian Badulescu.

In Romania, tichetele de vacant, o cauza pierduta

Tichetele de vacanta reprezinta o oportunitate pierduta pentru turismul romanesc.

Sistemul reprezenta o vacanta sigura pentru angajat, facilitati fiscale pentru angajator si o modalitate de a incuraja turismul intern. Unde s-a impotmolit proiectul?

In prezent, valoarea tichetelor de vacanta reprezinta doar 0,18% din valoarea tichetelor de masa, se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii. Probleme raportate de patronate sunt legislatia si o serie de conditii care nu incurajeaza mediul privat sa adopte aceste masuri. Una dintre ele este faptul ca pentru a oferi tichete de vacanta, companiile trebuie sa fi raportat profit.

Tari in care sistemul tichetelor de vacanta a functionat

Sistemul tichetelor de vacanta a fost implementat si functioneaza cu success in tari precum Ungaria, Franta sau Elvetia. Principalul avantaj pe care sistemul il are este inurajarea rulajului turistic.

"Sistemul tichetelor de vacanta a fost initiat in tari precum Elvetia, Franta unde incurajeaza turismul intern. In Ungaria este un sistem de tichete de vacanta si care functioneaza bine. Ticehetele de vacanta incurajeaza rulajul turistic", a mentionat Badulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#tichete vacanta, #turism tichete vacanta, #turism Spania tichete vacanta, #turism grecia , #Turism Europa