Dezastru in turismul din Turcia: nici macar jumatate din spatiile de cazare nu sunt ocupate

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 12:46
8723 citiri
Dezastru in turismul din Turcia: nici macar jumatate din spatiile de cazare nu sunt ocupate
Foto: Wikimedia

Hotelierii turci incep sa isi faca griji pentru ce e mai rau. Anul 2016 a debutat nefavorabil pentru industria turistica a Turciei, gradul de ocupare a spatiilor de cazare scazand in luna ianuarie sub 50%.

Este cea mai mare scadere inregistrata pe continentul european, dupa cum a dezvaluit Asociatia Hotelierilor si Investitorilor de Turism din Turcia (TUROB), citata de ziarul Hurriyet Daily News.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, gradul de ocupare a camerelor de hotel a scazut cu 6,2 procente pana la 47,6%, arata datele prezentate de reprezentantii TUROB.

Motivele principale sunt reprezentate de valul de atentate teroriste declansat in tara, dar si conflictul ivit intre Mosova si Ankara in urma doborarii bombardierului rusesc in noiembrie 2015.

De altfel, hotelurile din Istanbul, oras unde la inceputul acestui an un atentat terorist a curmat viata mai multor turisti germani, au avut cel mai mult de suferit, gradul de ocupare scazand cu 11 procente fata de ianuarie 2015.

Ankara a inregistrat o reducere a gradului de ocupare a camerelor de hotel de 9,6%, ca urmare a insecuritatii resimtite de turisti in capitala Turciei.

Ministerul de resort a completat imaginea sumbra din sector cu date care arata o reducere semnificativa a numarului de calatori straini intrati in tara in prima luna a anului si pune acest fapt pe seama tensiunilor inregistrate intre Turcia si Rusia.

Numarul turistilor straini care au intrat in Turcia in ianuarie a fost de 1,17 milioane, cu 6,4% mai putin decat in urma cu un an.

In 2015, veniturile din industria turistica a Turciei au scazut cu 8,3%, pana la 31,46 miliarde de dolari, pe fondul reticentei turistilor turci si europeni de a mai programa vacante intr-o tara afectata de criza refugiatilor sirieni si expusa amenintarilor teroriste.

Anul trecut, Turcia a reusit sa se claseze pe locul 20 in topul european privind ocuparea spatiilor de cazare, cu o rata de 61,7%.

Perspectivele nu sunt deloc incurajatoare: situatia anunta sa se inrautateasca in cursul acestui an, turistii rusi si nemti, doua categorii care constituiau baza industriei de profil din Turcia, orientandu-se spre alte destinatii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#industrie turism Turcia, #amenintari teroriste, #vacanta Turcia, #venituri turism 2015 , #Turism Europa