Vacanta la Cernobil: 63.000 de curiosi au vizitat zona in care nu se mai poate locui inca 24.000 de ani

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 10:43
3151 citiri
Vacanta la Cernobil: 63.000 de curiosi au vizitat zona in care nu se mai poate locui inca 24.000 de ani
Foto: CC0 Creative Commons

Numarul vizitatorilor ajunsi in zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobil, unde in 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, a inregistrat o crestere rapida in ultimii ani.

La o conferinta de presa organizata la Kiev, ministrul ucrainean al Mediului si Resurselor Naturale, Ostap Semerak, a anuntat ca peste 63.000 de turisti au vizitat in acest an zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobil, comparativ cu aproximativ 8.000 de vizitatori in anul 2014 si aproximativ 49.000 de vizitatori in 2017.

La trei decenii dupa ce catastrofa de la Cernobil a dus la mutarea a peste 300.000 de persoane, autoritatile de la Kiev incearca sa gaseasca o utilizare pentru o suprafata de teren, de doua ori mai mare decat orasul Los Angeles, care inconjoara fosta centrala nucleara. Radiatiile de la Cernobil vor persista in sol timp de cateva secole dar aceasta nu impiedica folosirea zonei pentru agricultura sau paduri.

Odata cu scaderea nivelului radiatiilor, o suprafata de kilometri de 30 de kilometri patrati din jurul fostei centrale nucleara a fost deschisa in mod oficial turistilor in 2010. In acest an, Ucraina a introdus tururile insotite de ghid in aceasta zona.

Reactorul numarul patru al centralei nucleare de la Cernobil a explodat in data de 26 aprilie 1986, contaminand pana la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimari. Dupa catastrofa, autoritatile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri patrati, care a ramas abandonat.

Potrivit autoritatilor ucrainene, omul nu va putea reveni in aceasta zona timp de inca 24.000 de ani, insa o prudenta exploatare industriala este posibila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#turisti Cernobal, #vizite Cernobal , #Turism Europa