Egiptul pierde milioane de turisti pe fondul tensiunilor politice

Vineri, 01 Martie 2013, ora 14:16
3075 citiri
Egiptul pierde milioane de turisti pe fondul tensiunilor politice

Tensiunile politice din Egipt, care succeda caderea regimului Hosni Mubarak, afecteaza simtitor industria turismului. De la inceputul crizei politice, Egiptul a pierdut circa un sfert din numarul vizitatorilor.

Astfel, daca in 2010 numarul turistilor a atins 14,7 milioane, in 2010 a scazut la 9,8 milioane, iar anul trecut Egiptul a fost vizitat de 11,5 milioane de oameni.

"In 2010, templele erau pline de oameni, iar biletele se vindeau integral in decurs de cateva ore. Acum, obiectivele turistice sunt mai mult goale", a declarat Al-Jahlan al-Azab Abu Ali, un ghid turistic din Luxor, citat de Reuters.

Iar ghinioanele se tin lant de antreprenorii din industria turismului. Pe langa faptul ca tensiunile politice sunt inca departe de un deznodamant, recent, Egiptul a mai suferit o lovitura de imagine: prabusirea unui balon cu aer cald la Luxor a provocat moartea a 19 turisti straini.

De altfel, Luxorul are o istorie a tragediilor si a recastigat cu greu increderea turistilor, dupa ce, in urma cu 15 ani, un grup de teroristi a asasinat 60 de oameni in templul reginei Hatshepsut.

"Am vazut cum s-a prabusit turismul in Luxor dupa teribilul atac terorist din 1997, iar acum vad cum sufera din nou, din cauza politicienilor de la Cairo care sunt mai preocupati de luptele pentru putere, decat de una din principalele surse de venit ale Egiptului", a mai comentat ghidul turistic.

Criza politica goneste turistii

Scena politica din Egipt s-a impartit in mai multe tabere - islamisti, liberali, socialisti si vechea garda a lui Mubarak, care se contrazic pe orice tema, de la organizarea alegerilor, la problemele economice. Si liderii gruparii al-Gama'a al'Islamiya, in numele careia a fost intreprins atacul din 1997, se numara acum printre politicienii care se lupta pentru democratizarea Egiptului.

Iar o ameliorare a crizei politice nu se intrevede deocamdata, partidele de opozitie anuntand deja ca vor boicota alegerile parlamentare, care ar trebui sa inceapa in aprilie.

Intr-un astfel de context, oamenii de afaceri din industria turismului tind sa gandeasca cu nostalgie la regimul Mubarak, care desi era caracterizat de coruptie generalizata, acorda preocupare acestui sector.

"In trecut, autoritatile au facut eforturi pentru a creste numarul de obiective turistice disponibile pentru publicul larg, insa acum nu mai simtim aceasta preocupare", a declarat Abu Ali.

Spre exemplu, unul din obiectivele turistice care ar putea aduce prosperitate pentru Luxor este mormantul lui Nefertari din Valea Regilor, care in prezent este inchis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#turism egipt, #tensiuni politice Egipt, #afaceri turism Egipt, #numar turisti Egipt , #Turism Africa