Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vitaminele sintetice sunt periculoase pentru sanatate

Vitaminele sintetice sunt periculoase pentru sanatate

Vitaminele sub forma de tablete, pe care le consuma milioane de persoane, sunt mai degraba periculoase decat folositoare pentru sanatate, au relevat ultimele studii in domeniu, informeaza cotidianul britanic The Times.

Trei tipuri de suplimente - vitaminele A, E si beta-carotenul - mai degraba majoreaza rata mortalitatii printre cei care le consuma. In acelasi timp, vitamina C si seleniul nu au un asemenea efect.

Rezultatele studiului publicat in The Jornal of the American Medical Association releva ca banii cheltuiti pentru vitaminele sub forma de tablete pot fi considerati, in cazul cel mai fericit, bani aruncati pe fereastra. Ca urmare a acestei concluzii, British Heart Foundation a declarat ca oamenii nu ar trebui sa ia suplimente nutritive, ci sa se orienteze spre o alimentatie sanatoasa.

Noul studiu prezinta o metaanaliza - procedura in cadrul careia sunt consolidate rezultatele mai multor experiente anterioare. El a fost desfasurat de un grup sub conducerea lui Goran Bjelakovic, cercetator in cadrul Universitatii de la Copenhaga, utilizand o metoda elaborata de unul dintre cele mai importante grupuri in domeniu, Cochrane Collaboration, specializat in analizarea eficientei substantelor utilizate in medicina.

Adeptii suplimentelor nutritive - care in Marea Britanie se cifreaza la circa 10 milioane de oameni - considera ca acestea joaca rolul de antioxidanti, care protejeaza in fata efectului distrugator pe care radicalii liberi de oxigen il au, de exemplu, asupra moleculei de colestirina, ceea ce duce la boli cardio-vasculare. Aceasta teorie parea absolut intemeiata si, initial, rezultatele cercetarilor pareau sa o confirme. Insa, atunci cand au fost desfasurate cercetari mai amanuntite, rezultatele s-au dovedit cu totul altele.

Astfel, grupul de la Copenhaga a desfasurat 68 de studii de verificare, cu participarea unui numar de 232.606 de persoane, studii ale caror rezultate au fost publicate in octombrie 2005. Dintre aceste verificari, 47 au fost desfasurate la nivel superior, in timp ce in celelalte sunt posibile erori mai mari sau mai mici, precizeaza The Times.

Analizand doar rezultatele celor 47 de teste cu o rata de eroare minima, la care au participat 180.938 de persoane, cercetatorii au descoperit ca suplimentele nutritive majoreaza rata mortalitatii cu 5 la suta. Cand aceste suplimente sunt luate separat, betacarotenul creste rata mortalitatii cu 7 procente, vitamina A - cu 16 procente, iar vitamina E - cu 4 procente. De asemenea, vitamina C a prezentat rezultate contrarii, insa cand ea era luata seaparat sau in combinatie cu alte vitamine in timpul unor teste de inalta calitate, indicele mortalitatii se majora cu 6 la suta.

Unicul supliment care a inregistrat rezultate pozitive a fost seleniul. Se pare ca acest element chimic reduce coeficientul mortalitatii cu 10 la suta, daca este consumat separat sau cu alte suplimente, insa rezultatul nu are o importanta statistica. Prin urmare, cercetatorii au ajuns la urmatoarea concluzie: 'Descoperirile noastre contravin rezultatelor tuturor observatiilor care confirmau faptul ca antioxidantii ar imbunatati sanatatea'.

In opinia cercetatorilor britanici, acest lucru ar putea avea mai multe explicatii. Potrivit uneia dintre ele, stresul acid este, posibil, nu o conditie a unor astfel de boli precum cele cardio-vasculare, dupa cum se obisnuieste sa se creada, ci urmarea lor.

In afara de aceasta, distrugand radicalii liberi noi putem perturba importante mecanisme de aparare. Totodata, grupul de cercetatori precizeaza ca ei au studiat doar efectul vitaminelor sintetice si ca descoperirile lor nu ar trebui extinse si asupra fructelor si legumelor. Ann Walker de la Serviciul informational pentru suplimente de medicatie (Health Supplements Information Service), organizatie creata de producatorii de suplimente, subliniaza ca studiul coreleaz a rezultatele observatiilor asupra a doua grupuri diferite de persoane: unul cu persoane fara boli evidente si altul cu persoane care deja sufera de diverse boli precum cele de inima. Potrivit Walker, 'rezultatele acestei metaanalize a unor exemple diferentiate nu au valoare'.

La randul sau, Ellen Mason, medic in cadrul Fondului britanic pentru boli de inima, declara: 'Exista motive stiintifice care ne permit sa afirmam ca antioxidantii din suplimente ne pot apara de bolile de inima, insa multe studii clinice nu au putut confirma in mod cert acest lucru', citeaza in final cotidianul britanic declaratiile dnei Mason.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1188 ori