Vezi ce amenzi risca cei care au construit ilegal pe litoral

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 16:08
1701 citiri
Vezi ce amenzi risca cei care au construit ilegal pe litoral

Guvernul va desfiinta in perioada imediata toate constructiile finalizate sau in curs de executie cu incalcarea legii, amplasate in zona de coasta a Marii Negre, pe terenuri proprietate publica sau privata, si va majora de zece ori cuantumul amenzilor aplicate pentru astfel de constructii ilegale.

Desfiintarea constructiilor va fi dispusa printr-o ordonanta de urgenta care va modifica Legea 597/2001 privind autorizarea constructiilor in zona de coasta a Marii Negre si care va intra in vigoare in termen de zece zile de la publicarea in Monitorul Oficial, avandu-se in vedere ca sezonul estival incepe la 1 mai.

"Prin derogare de la prevederile articolelor 28, 31 si 32 din Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, toate lucrarile de constructii/constructiile realizate pe terenuri proprietate publica sau privata, cu incalcarea dispozitiilor Legii 597/2001, se desfiinteaza", este prevazut in actul normativ.

Articolele din Legea 50/1991 la care se face trimitere prevad ca, odata cu aplicarea amenzii, se dispune oprirea executarii lucrarilor, precum si, dupa caz, luarea masurilor de incadrare a acestora in prevederile autorizatiei sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie, intr-un termen stabilit in procesul-verbal, ca decizia mentinerii sau a desfiintarii constructiilor este luata pe baza planurilor urbanistice si a regulamentelor aferente, avizate si aprobate in conditiile legii, sau, dupa caz, de instanta si ca dreptul de a constata contraventiile si a aplica amenzile se prescrie in termen de doi ani de la data faptei.

Tot articolele de la care se va face derogare mai stabilesc ca in cazul in care persoanele sanctionate contraventional au oprit executarea lucrarilor, dar nu s-au conformat in termen celor dispuse prin procesul-verbal, autoritatea publica va sesiza instantele judecatoresti pentru incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatiei sau desfiintarea constructiilor realizate nelegal.

In acelasi timp, Guvernul va majora de zece ori cuantumul amenzilor aplicate in cazul constructiilor ridicate ilegal, de la 1.000-5.000 lei in prezent la 10.000-50.000 lei, considerandu-se ca actualele limite sunt foarte mici.

Personalul de control si inspectie din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, aflat in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, va avea dreptul sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile.

Ordonanta este argumentata prin faptul ca, in prezent, exista "semnale alarmante" de nerespectare a legislatiei privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si a disciplinei in domeniu, in special cu privire la numarul considerabil de constructii care se realizeaza in zona de coasta a Marii Negre cu incalcarea Legii 597/2001.

"Anual trebuie asigurate conditiile optime pentru desfasurarea activitatilor de turism, precum si pentru siguranta si sanatatea turistilor pe toata durata sezonului estival, inclusiv prin «asanarea» zonei costiere de constructiile si amenajarile realizate cu incalcarea prevederilor legale si necorespunzatoare scopului turistic si de agrement al zonei", se arata in document.

Urgenta ordonantei este explicata prin necesitatea "stoparii proliferarii" de lucrari de constructii/constructii realizate cu incalcarea Legii 597/2001, pe terenuri situate in zona de coasta a Marii Negre, care afecteaza grav zonele naturale protejate, zonele cu potential turistic si statiunile turistice.

In document se arata totodata ca, pana in prezent, unele consilii locale ale unitatilor riverane Marii Negre nu au intocmit si/sau nu au reactualizat planurile urbanistice generale si zonale, astfel ca se mentine prevederea privind zona de interdictie temporara de construire pe coasta Marii Negre, avand o latime de 300 metri inspre uscat, respectiv 2 metri spre apa, considerate de la linia marii.

Legislatia in vigoare privind protejarea zonei de coasta a Marii Negre delimiteaza o zona de interdictie temporara de construire de 2 metri in directia marii si pe o latime masurata la orizontala de 300 metri in directia uscatului, generata de linia de coasta (limita rezultata prin unirea punctelor in care apa este in contact cu uscatul), pana la aprobarea planurilor urbanistice generale si zonale.

In urma cu un an, Guvernul a decis ca, prin derogare de la aceste prevederi, toate constructiile cu destinatie turistica si cele realizate in limita a 200 metri de la linia de coasta, din statiunile turistice si din localitatile aflate pe litoralul Marii Negre, ridicate fara autorizatie sau cu depasirea limitei autorizatiei de construire, aflate pe proprietatea publica sau privata, finalizate sau in curs de executie, se desfiinteaza. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#demolare constructii litoral, #litoral, #demolare, #amenzi, #constructii ilegale , #Stiri Turism