Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un gelos pleaca la razboi

Un gelos pleaca la razboi

Camil Petrescu, fondatorul romanului roman modern, l-a scufundat pe eroul sau bolnav de indoieli si suspiciuni in vapaia transeelor. O mica capodopera.

"Orice dragoste este un monoteism voluntar la inceput, iar apoi patologic." Suferinta si obsesie: la Camil Petrescu, dragostea este incurabila. Si in "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", gelozia eroului sau Stefan Gheorghidiu este, ca si cea din "O dragoste a lui Swann", o caracatita care isi sufoca prada. Romania, 1916. Stefan este indragostit nebuneste de Ela, devenita sotia lui cu doi ani inainte. Cuplul, neinstarit, primeste o mostenire care le schimba viata cotidiana, ii confera Elei un plus de gratie si sporeste starea de suferinta a tanarului, care se convinge ca ea il inseala, se ocupa bolnavicios de supravegherea ei si de urmarirea prietenelor sale.

Iar cand drumurile lor sunt pe punctul de a se separa, izbucneste razboiul: Stefan este trimis pe frontul dintre Romania si Transilvania. La distanta, amintirile si imaginatia naratorului il prind in menghina: in paginile jurnalului sau, el se asculta, isi urmareste amintirile si interpretarile ca tot atatea dovezi. Publicat in 1930, romanul are pe alocuri textura romanului "Mila periculoasa" a lui Stefan Zweig - cu atmosfera garnizoanelor, imperiul austro-ungar clatinandu-se, amoruri nascute in compasiuni obscure si devenite pasiuni sumbre.

Romanul este burghez si asa sunt si personajele, dar introspectia este mai putin ascutita. Exista totusi un fel de inrudire cu acesti autori. De altfel, cum sa nu apreciezi prima traducere in Franta a celui care a fost in literatura romana considerat ca unul din fondatorii romanului modern?

Prietenul lui Cioran

Calificat drept Proust al romanilor, Camil Petrescu este o figura de seama in viata intelectuala a Bucurestiului anilor douazeci. Nascut in 1894, el urmeaza studii de filosofie si pleaca pe front in timpul primului razboi mondial. Dramaturg recunoscut intre cele doua razboaie mondiale, autor al faimosului Danton, scriitorul este prietenul lui Cioran, Eliade si Mihail Sebastian, care, in jurnalul sau, declara marea sa prietenie pentru Petrescu si ii iarta chiar si reflectiile politice, convingerile gardiste, de care ii este rusine.

Decedat in 1957, romancierul este purtator al umbrelor si luminilor majoritatii marilor nume ale literaturii romane din secolul al XX-lea.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1750 ori