UE va transforma traditiile romanesti in istorie

Marti, 19 Decembrie 2006, ora 11:30
1262 citiri

Intrarea Romaniei in UE este privita de majoritatea oamenilor ca o binefacere, dar exista si temeri majore cu privire la masura in care romanii vor reusi sa se deschida dupa ani de izolare. Se pot astepta la un aflux de imigranti din Turcia si China dar si la turisti.

Urletul asurzitor i-a atras repede pe vecini in curtea din spate a familiei Margarit. Patru oameni il tineau pe purcelul Ghita, care avea picioarele legate, atunci cand George Margarit i-a infipt cutitul in gat.

Sangele dens a tasnit pe pamant iar urletele si zvacnirile animalului au continuat mult timp dupa ce acesta si-a dat ultima suflare. In acest timp, Vasilica Margarit i-a servit pe musafiri cu lichior de casa, sau tuica de prune. "E ultima oara cand mai putem face asta," a spus ea.

Acestia au fost informati in scris de catre primarul local ca dupa aderarea Romaniei la UE aceste practici vor fi oprite. Oamenii vor fi nevoiti sa isi sacrifice animalele mai uman, prin electrocutare, impuscare sau tranchilizante, supravegheati de un inspector local.

Locuitorii satului Vidra, situat la 12 mile in sudul Bucurestiului, nu sunt incantati de noile reguli. Nici de acestea, dar nici de altele care vor revolutiona vietile si traditiile a milioane de oameni care isi castiga existenta muncind pamantul.

"Am crezut ca atunci cand vom adera la UE vom primi multe beneficii si libertate," a spus domnul Margarit de 40 de ani, muncitor la caile ferate. "Dar ce inseamna libertate daca nu pot sa-mi tai porcul in curtea mea?"

Acesta a facut referire si la taxele pe care le vor plati cei care isi produc tuica de prune intr-un volum mai mare de 50% (majoritatea producatorilor), precum si la legea potrivit careia corpurile celor decedati nu vor mai putea fi tinute acasa timp de trei zile dupa moarte, asa cum este obiceiul, ci vor trebui duse la biserica locala.

Legumele vor trebui ambalate inainte de a fi vandute de la ferma. Ciobanii nu vor mai putea sa isi vanda branza in burduf de oaie la marginea strazii.

Iar comunitatea de romi, estimata la trei milioane, este nemultumita pentru ca se va pune capat traditiei nuntilor aranjate intre minori.

"Pot sa inteleg avantajele catorva dintre aceste legi, precum aspectul referitor la igiena," a spus doamna Margarit in varsta de 38 de ani, de profesie asistenta. "Dar ca lucratori la stat, cu un venit lunar cumulat de 536 de euro, nu ne putem permite costurile suplimentare pe care le presupun aceste reglementari si suntem ingrijorati ca ne vom pierde identitatea dupa ce aderam la acest mare grup."

Ion Dimitriu, legumicultor, a declarat: "Am fost reprimati sub presiunea regimului comunist, acum suntem reprimati din nou, tocmai cand credeam ca suntem liberi." In lunile dinaintea aderarii, consumatorii au fost martorii cresterii preturilor, in timp ce salariile nu au tinut pasul. Este asadar greu pentru oamenii de rand sa distinga avantajele aderarii. Dar Sorin Ionita, director de cercetare la Societatea Academica Romana, a afirmat ca tara trece print-un "curs dramatic de modernizare" in care "partile pozitive le depasesc pe cele negative."

Cei mai multi romani privesc aderarea cu o resemnare de neclintit. Dar perspectiva aderarii la UE a propulsat procesul de reforma.

"Ajutorul cel mai substantial pe care UE ni l-a dat a fost chiar prezenta sa - a incurajat respectarea legii, i-a disciplinat indirect pe politicieni, a grabit reforma din administratia publica, din justitie," a declarat domnul Ionita.

Anul trecut, 200 de judecatori si avocati, 66 de politisti si 16 ofiteri vamali au fost acuzati de coruptie. Dar mita ramane inca endemica si afecteaza toate activitatile, de la mosit la sapat morminte.

Totusi, gratie perspectivei de aderare la UE, tara a fost ajutata de rata ridicata de crestere economica si de nivelul scazut al somajului si, in ciuda existentei cainilor vagabonzi, a orfelinatelor si a arhitecturii in ruine din epoca Ceausescu, in Romania misuna investitiile straine si un spirit contagios de intreprinzator.

In Piata Universitatii din capitala, un ceas imens de aluminiu numara zilele ramase pana la aderare, sub stelele mari si albastre, in stil UE, care impodobesc principalul bulevard.

Dar provocarile sunt imense, printre care si cererea pentru drumuri si servicii publice mai bune. Romania va fi acum responsabila cu administrarea celei de-a doua granite UE ca lungime (1 274 de mile) dupa cea din Finlanda. Una dintre cele mai mari provocari va fi aceea de a-i convinge pe romani sa ramana sa lucreze in tara.
Cu o rata a somajului sub sase la suta, exista o criza tot mai mare de lucratori calificati in toate domeniile, de la administratie la inginerie. Deja doua milioane din cele 22 de milioane de romani lucreaza in strainatate. Se preconizeaza ca dupa 1 ianuarie vor mai pleca inca 300 000, dintre care doua treimi vor prefera sudul Europei datorita similaritatilor de limbaj, in timp ce cei cu educatie superioara se vor indrepta spre Marea Britanie, Franta si Scandinavia. Pentru a opri acest exod, salariile vor trebui sa creasca in tara la 40 pana la 60 de procente din nivelul care poate fi atins peste granita.

Zborurile ieftine care vor incepe din noul an si vor face Romania accesibila multor turisti pentru prima data sunt vazute ca o binecuvantare si ca un blestem. "Asteptam cu teama si framantare momentul in care britanicii vor descoperi ca Bucurestiul este o sursa de bere ieftina," a spus domnul Ionita.

Bloombiz
(Sursa: TELEGRAPH (Marea Britanie), Rador)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...