Turismul speologic, pentru turistii cu simt de aventura

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 18:43
4461 citiri
Turismul speologic, pentru turistii cu simt de aventura

Turismul speologic din Romania este unul dintre cele mai spectaculoase din Europa, in conditiile in care statul roman detine cel putin 10.000 de formatiuni carstice, de dimensiuni diferite, ce variaza de la 10 metri pana la 50 de kilometri. Bloombiz.ro a aflat care sunt cele mai spectaculoase pesteri din tara si ti le prezinta pe cele accesibile, si precizand, pentru fiecare in parte, particularitatile care o fac speciala si coordonatele GPS. 

Frumusetea unei pesteri depinde de turistii care o viziteaza, sustine Viorel Lascu, Presedintele Federatiei Romane de Speologie.

“Pentru un explorator, cele mai frumoase pot fi cele mai dificile, mai adanci, mai lungi, pentru cineva care este amator de fotografie sau de peisaj subteran, pot fi cele mai confectionate sau mai bogate in patrimonul speologic.

Ca sa impacam toate categoriile, pot sa spun ca in Romania exista pesteri de clasa 4 sau 5, foarte dificil de parcurs, cum ar fi Pestera Vantului, cea mai mare din Romania, cea care are 50 de kilometri, Pestera din Valea Rea, care este cea mai adanca, are in jur de 750 de metri adancime. Avem Pestera Humbleu, care este o pestera de vreo 30 de kilometri, Pestera Sura Mare.

Sunt pesteri explorative, dificile. Dupa aceea, putem socoti, intre superlativele speologiei Pestera Nicula, Pestera Ursilor, Pestera Piatra Altarului, Pestera Secatura”, a spus, pentru Bloombiz.ro, presedintele Federatiei Romane de Speologie.

Mai poti vizita si Pestera Valea Cetatii, o pestera recent amenajata, de langa Rasnov, pe drumul spre Valea Brasov, pe care ti-o recomanda Lascu.

Acesta aminteste ca pe teritoriul Romaniei exista una dintre cele mai importante pesteri din lume, unde au fost descoperit picturi parientale, de circa 28.000 – 35.000 de ani.

“Una care este foarte speciala pentru patrimoniul mondial Unesco este Pestera Coliboaia, unde s-au descoperit picturi parientale, de circa 28.000 – 35.000 de ani. Sunt primele picturi care se descopera de asemenea vechime, in Europa Centrala si de Est. De asemenea, cele mai valoroase care exista, in momentul de fata, pe teritoriul Romaniei”, a precizat Lascu.

In ceea ce priveste vechimea unei pesteri, oficialul Federatiei sustine ca nu exista o astfel de identificare a pesterilor.

“Vechimea in general este de ordinul milioanelor de ani si nu exista o astfel de identificare a pesterilor. Ele nu se identifica prin vechime, ci se identifica prin bogatia arheologica, paleontologica, peisagistica. Sunt in clase de protectie, de la A la D.  Cele de clasa A sunt stiintifice.

In acelasi timp, ele se clasifica din punct de vedere al Legii Salvaspeo, in clase de dificultate. Sunt cinci clase de dificultate: clasa 1 este cea a pesterilor turistice, amenajate si clasa 5 este cea a pesterilor extraordinar de dificile, unde ai de parcurs rauri subterane, verticale,sifoane si asa mai departe”, explica Viorel Lascu.

Sursa foto: speotimis.ro

Pestera Coliboaia, de care aminteste oficialul Federatiei Romane de Speologie se afla pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, in judetul Bihor si este dificil de explorat, pentru ca este strabatuta de un rau subteran.

Poti ajunge la ea plecand din satul Sighistel, foarte aproape de Beius. Lungimea totala a pesterii se ridica la 750 de metri, intrarea are 2 metri iar cea mai spectaculoasa zona este ultima treime, unde peretii sunt decorati cu formatiuni stalagmitice.

In conditiile in care pestera este una dificil de strabatut, trebuie sa fii imbracat cu echipament de protectie, special pentru speologi. In schimb, dupa ce ai parcurs raul subteran poti admira desene vechi de pana la 35.000 de ani. Cel mai cunoscut este cel care seamana cu un cap de rinocer.

O alta pestera interesanta, aflata tot in Muntii Apuseni, este Pestera Ursilor, numita asa pentru ca in interior au fost descoperite foarte multe fosile de ursi. Pestera se afla in localitatea Chiscau, din Comuna Pietroasa, in judetul Bihor si se presupune ca aici au murit 140 de ursi, ramasi blocati in interior acum multe mii de ani.

La 40 de kilometri de orasul Campeni, in nord vestul judetului Alba, pe raza comunei Garda de Sus, vei gasi Pestera Scarisoara. Aceasta este una dintre cele mai mari pesteri cu gheata, din Romania.

Pestera a fost declarata monument al naturii si rezervatie speologica si se afla la o altitudine de 1150 m. Interesant este ca in interior vei vedea un ghetar cu o vechime de peste 3000 de ani si cu o suprafata de peste 5500 metri patrati. In anumite portiuni, stratul de gheata are 37 de metri.

Foarte aproape de zona turistica Bran, mai exact la 1 kilometru distanta de localitatea Dambovicioara, se afla Pestera Dambovicioarei, interesanta pentru ca formatiunile geologice spectaculoase, de dimensiuni mari, care imita, printre altele, un cap de sarpe, o laba de urs sau o aripa de acvila.

Pestera Polovragi este o alta pestera pe care ar fi pacat sa nu o ratezi, mai ales datorita legendelor locale asociate cu aceasta. Localnicii sustin ca la Polovragi se retragea liderul spiritual al geto-dacilor, Zamolxe.

Numele de polovragi provine de la polovraga, o planta rara, pe care preotii dacilor o foloseau ca leac impotriva bolilor. Poti ajunge la Polovragi trecand prin padurea cu acelasi nume si urcand aproximativ 300 de  metri prin Cheile Oltetului, aflate intre Muntele Capatanii si Muntele Parang.

Sursa foto: radiotargujiu.ro

Pesterile ar trebui protejate, printr-o interventie “energica” a Ministerului Mediului, colaborat cu Ministerul Culturii si Turismului, considera Viorel Lascu.

“O parte din pesteri detin vestigii arheologice foarte importante pentru patrimoniul national, dar si pentru patrimoniul mondial, cum este Pestera Coliboaia, de exemplu.

Exista multe pesteri cu valori paleontologice si arheologice intre ele si de aceea Ministerul Culturii trebuie sa aiba si el o pozitie in ceea ce priveste protejarea acestor patrimonii.

Pesterile reprezinta o importanta sursa de dezvoltare, pentru comunitatile in preajma carora se afla. Este cunoscut faptul ca Europa Occidentala atrage venituri si suport important pentru comunitati, prin dezvoltarea turismului speologic.

La noi, din pacate, dincolo de cateva strategii puse pe hartie pentru a bifa niste cerinte ale Uniunii Europene, nu se vad mari eforturi din partea Ministerului in a aloca fonduri pentru amenajari”, a mentionat oficialul Federatiei Romane de Speologie.

Acesta te sfatuieste sa alegi un ghid care a urmat cursurile Scolii de Romane de Speologie, in cazul in care vrei sa vezi si pesteri care sunt mai putin amenajate.

Bloombiz iti ofera coordonatele pentru cele mai  importante pesteri din tara:

Pestera Scarisoara
Coordonate GPS:
Lat: 46º29'23"N, Lon: 22º48'34"E

Pestera Dambovicioarei
Coordonate GPS:
Lat: 45º12'6"N, Lon: 23º46'55"E

Pestera Polovragi
Coordonate GPS:
Lat: 45º12'6"N, Lon: 23º46'55"E

Pestera Fundata-Rasnov 

Coordonate GPS:
Lat: GPS: 45.44438, Lon: N, 25.28168 E.

Pestera Farcu 
 Coordonate GPS:
Lat: 46.84381 N, Lon 22.45249 E.

Pestera: Dobos 
Coordonate GPS:
Lat: 46.84504 N, Lon: 22.39255 E

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#turism speologic, #aventura, #turisti , #Stiri Turism