Top 5 faruri care sfideaza timpul

Luni, 13 Iunie 2011, ora 13:17
2155 citiri
Top 5 faruri care sfideaza timpul

Farurile au fascinat intotdeauna turistii, pentru ca sunt o sursa de inspiratie si o dovada incontestabila a altor vremuri, in care tehnologia era aproape necunoscuta de marinarii obligati sa se descurce pe mare cu instrumente primitive. Unele dintre faruri sunt acoperite de obloane si la un pas de prabusire, in schimb, altele functioneaza non-stop. Cateva au fost chiar amenajate pentru public si deschise cu dublu rol: de far si de hotel.

Hook Head

Probabil „stramosul farurilor” din toata lumea, Hook Head este, fara indoiala, cel mai vechi turn care ii ghida pe marinari, pe vremuri, cu lumina sa, noteaza lonelyplanet.com. Istoria farului incepe in secolul al cincilea, cand calugarii au amenajat un sistem rudimentar de iluminat.

Structura farului a rezistat insa de mai bine de 800 de ani. Inalt, cu peretii vopsiti in alb si cu dungi rosii, Head Hook este deschis turistilor, care pot ajunge inclusiv la sistemul automat de iluminat, prin intermediul unui ghid organizat.

Creac'h

Creac’h, din Franta, este unul dintre cele  mai puternice faruri din lume.

Cu o inaltime de aproape 55 de metri, situat pe Isle d’Ouessant, constructia a trebuit sa reziste la numeroase furtuni, in contextul in care coasta atlantica franceza este renumita pentru apele sale tulburi.

Lumina de la Creac’h este vizibila de la o distanta de peste 60 de kilometri.

Inauntru a fost amenajat un muzeu cu piesele principale ale sistemului de iluminat, care sa ii ajute pe turisti sa isi faca o idée despre cum functioneaza un far.

Relativ aproape de Creac’h se afla Stiff Lighthouse, unul dintre cele mai vechi construite vreodata, respective in secolul al XVII-lea.

Green Cape

Farul Green Cape, din News South Wales a fost martorul unor dezastre acvatice. Cea mai importanta epava pe care a “vazut-o” farul a fost SS Ly-ee Moon, care s-a lovit de tarm in 1886, la doar trei ani dupa ce Green Cape a fost inaugurat.

71 de marinari au murit si 15 au fost salvati de echipajul din far.

Golful Dezastrelor, asa cum este supranumit golful vegheat de Green Cape, se afla la granite a doua parcuri nationale – Croajingalong si Ben Boyd.

Farul se afla cocotat pe o portiune stancoasa a plajei, acoperita de roci, pietris si “festonata” cu arbori de ceai. Mirosul de eucalipt persistent si apele albastre salbatice sunt doua caracteristici definitorii ale zonei.

Eddystone

Farul construit pe stancile din Eddystone a fost de mai multe ori reconstruit. In present, turistii curiosi pot vedea cea de-a patra versiune a farului Eddystone.

Primul a fost distrus de un uragan, a carui forta a lovit tarmul timp de peste o saptamana, in 1703. Al doilea far, construit din lemn, a ars la incediul din 1755.

Pentru a treia incercare a fost folosita piatra, dar pe un teren prost ales, in asa fel incat structura a fost demontata 120 de ani mai tarziu. Astazi, farul poate fi vazut reasamblat, la Plymouth.

Hatteras

Hatteras este cel mai inalt far din Statele Unite ale Americii, cu o inaltime de 63 de metri. O constructie similara, chiar mai inalta, a fost finalizata in 1803, dar deteriorata, in timpul Razboiului Civil.

Nici dupa consolidare nu a scapat de probleme si in 1871 a fost tinta unui incediu.

Din cauza eroziunilor, Farul Hatteras a fost mutat, in 2000, intr-o zona mai putin expusa intemperiilor.

In interior a fost amenajat un muzeu, desi constructia si-a pastrat scopul initial si continua sa ii ghideze pe marinari sa depaseasca inselatoarea trecatoare Diamond Shoals, din Nordul Carolinei.

Aceasta este principala vinovata pentru cele peste 2000 de epave, descoperite in ultimii 400 de ani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#faruri impresionante, #top far, #turisti, #vacanta , #Stiri Turism