Top 10 minuni mai putin cunoscute ale lumii

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 14:40
4358 citiri
Top 10 minuni mai putin cunoscute ale lumii

In cazul in care va numarati printre cei care cred ca exista doar sapte minuni ale lumii pe glob, listverse.com va contrazice si va ofera nu mai putin de alte zece exemplu demne de luat in considerare, fie pentru frumusetea naturala a locului, fie pentru eforturile arhitecturale depuse la constructia obiectivului.

Pe Terasele Banaue se cultiva orez de 2.000 ani

Terasele Banaue pe care se cultiva orez au o vechime de 2000 de ani si au fost sculptate in muntii Ifugao, din Filipine, de stramosoi localnicilor.

In opinia arheologilor, pentru a face terasele aflate la 1.500 metri de nivelul marii, intinse pe o suprafata totala de 10.360 kilometri patrati din platoul montan, constructorii au utilizat foarte putine instrumente si s-au folosit mai mult de propriile maini.

Culturile de orez sunt udate prin intermediul unui sistem de irigatii care colecteaza apa de ploaie. Potrivit localnicilor, daca terasele ar fi unite, ar inconjura jumatate din glob.

Stanca Leului, fortareata antica

Sigiriya inseamna Stanca Leului si este in acelasi timp o fortareata antica si sediul unui fost palat. Localizata in centrul districtului Matale din Sri Lanka, stanca este inconjurata de o vegetatie luxurianta, specifica junglei, dar si de gradini amenajate si de rezervoare cu apa.

Sigiriya a fost construita in timpul domniei Regelui Kassapa I  si se numara printre cele mai vizitate sapte locuri din Sri Lanka. Turistii mai sunt atrasi si de frescele desenate pe Stanca Leului, dar si de cavernele sapate in peretele stancos, dovada a faptului ca fortareata a fost folosita ca refugiu natural pentru manastirea de aici. Lacasul de cult a fost deschis pana in secolul al V-lea, si apartinea cultului budist Sangha, potrivit listverse.com.

Turnul lui Hercule

Turnul lui Hercule din Spania este de fapt un far antic, construit de romani la aproximativ 2,4 kilometri de centrul Galiciei, in nord-vestul Spaniei. Structura are o inaltime de 55 de metri si o vechime de 1900 ani.

Reabilitat in 1791, Turnul lui Hercule a ramas cel mai vechi far ridicat pe vremea Imperiului Roman si folosit si pana in prezent cu acelasi scop: supravegherea marii in portiunea coastei de nord a Spaniei. 

Torun a pastrat autenticitate cladirilor gotice

In orasul medieval Torun, din nordul Poloniei, s-a nascut Nicolaus Copernicus. Primele asezari sunt atestate arheologic cu 1.100 de ani inainte de Hristos.

Un aspect interesant legat de Torun este faptul ca orasul a scapat de bombardamentele din Al Doilea Razboi Mondial si a pastrat astfel intacte cladirile construite in stilul gotic. De altfel, Starowka sau Turnul vechi al orasului este supranumit Perla Gotica a orasului.

Pe langa Starowa trebuie sa mai vedeti ruinele Castelului Dybowski, ridicat de Cavalerii Teutoni, Cladirea Teatrului Baj Pomorski si Muzeul de Turta Dulce, de unde se poate cumpara si comanda turta dulce sub diferite forme si culori.

Grotele Ajanta, acoperite de picturi rupestre

Grotele Ajanta din Maharashtra, India, sapate in stanca, dateaza din secolul al II-lea, inainte de Hristos.

Peretii cavernele sunt acoperiti de picturi si sunt impodobiti de sculpturi considerate capodopere atat pentru religia budista, cat si pentru pictura universala.

Dupa ce au fost abandonate de populatia bastinasa in jurul anului 480, dupa Hristos, grotele au fost acoperite de jungla si uitate timp de 1300 de ani.

Cavernele au fost redescoperite in 1819 de un ofiter britanic care vana un tigru si care a nimerit din greseala peste intrarea principala in grote.

Mii de flori in Valea Florilor

Frumusetea peisajelor din Lantul muntos Himalaya este intrecuta doar de Valea Florilor, o superba gradina naturala, aflata  in aer liber. Desi localizata la inaltime, pe un platou, accesul se poate face usor, spre bucuria botanistilor si naturalistilor, care studiaza exemplarele din flora montana.

Valea este plina de sute de tipuri de flori, de diferite forme si culori si a fost declarata rezervatie naturala in 1982, iar in prezent face parte din Patrimoniul Mondial.

Complexul Meteora

“Meteora” inseamna “pietrele suspendate” si reprezinta cel mai important complex ortodox din Grecia, dupa Muntele Athos.

Cele sase manastiri din Meteora au fost construite integral din blocuri masive de piatra pe valea Tesaliei, nu departe de Muntii Pindului, linga oraselul Kalambaka.

Accesul catre manastiri este deosebit de dificil,  si a fost special proiectat asa de catre constructori, astfel incat doar cei foarte credinciosi si cei care isi doresc cu adevarat sa poata vizita ansamblul religios.

Orasul de Cupru din Myanmar

Bagan, un oras antic in zona Mandalay din Burma, in Myanmar, a fost capitala mai multor civilizatii si este supranumit Orasul de Cupru. In prezent, mai exista 3.000 din cele 13.000 de pagode, iar turistii care vin aici le pot vedea in toata splendoarea lor.

Pe langa pagode, in Bagan mai exista un muzeu, o piata, temple si ateliere de lacuit. Printre templele deschise se numara Shwegugyi, Gawdawpalin si Thatbyinnyu, cel mai inalt din Bagan.

Bagan nu a fost inclus in Patrimoniul Unesco, iar neincluderea este atribuita pe de o parte criteriilor politice, si pe de alta parte, din cauza faptului ca autoritatea militara a decis restaurarea monumentelor fie cu materiale moderne, care nu seamana cu designul initial, fie netinand cont de sfaturile arhitectilor si specialistilor.

Leptis Magna, exemplu de arhitectura romana

Ruinele orasului roman Leptis Magna, aflate in Libia, la 130 km de Tripoli, pot fi admirate si azi. Situl se numara printre cele mai spectaculoase locuri arheologice si mai bine pastrate din zona mediteraneana.

Locatia a fost descoperita de colonistii fenicieni, cu 1100 de ani inainte de Hristos, dar orasul nu a devenit cu adevarat important decat dupa ce Imperiul Cartaginez a capatat influenta in regiune, in secolul al IV-lea inainte de Hristos.

Leptis Magna a continuat sa faca parte din Cartagina pana la sfarsitul celui de-al treilea razboi punic, in 146, iar de la aceasta data a intrat sub influenta romana.

Biblioteca lui Celsius cuprindea 12.000 de pergamente

Scopul Bibliotecii lui Celsius, din Turcia, era sa adaposteasca mai mult de 12.000 de pergamente si documente si sa gazduiasca mormantul lui Celsius, cel care a fost consul si apoi guvernator al Asiei, in 115 dupa Hristos.

Cladirea este importanta pentru ca reprezinta un exemplu clasic de arhitectura romana si o dovada a faptului ca romanii construiau librarii si biblioteci nu doar in interiorul Romei, ci in tot Imperiul.

Bibiloteca a trecut printr-un amplu proces de reconsolidare si renovare, iar specialistii sustin ca fatada care poate fi studiata in prezent este foarte asemanatoare cu originalul din vechime.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#lumii, #minuni, #romane, #ruine, #templu, #turisti , #Stiri Turism