Strainii iau apucaturile romanilor

Miercuri, 01 Iunie 2005, ora 09:00
1273 citiri

Se spune ca raiul inseamna berari nemti, ceasornicari elvetieni, femei italience si politisti englezi. In iad, lucrurile stau un pic altfel: berarii sint elvetieni, femeile englezoaice, politistii germani si ceasornicarii italieni. Atunci cind ajung intr-o alta cultura, cum e si cea romana, comportamentul strainilor se adapteaza la mediul cu care iau contact.Cel putin asta releva o cercetare intreprinsa in 500 dintre cele mai mari companii internationale din Romania, realizata de Societatea pentru Studierea Mentalitatii. Chiar daca sint zgirciti in evaluari si considera ca am fi lipsiti de punctualitate si mai dezorganizati, strainii de la noi se integreaza repede. Ei preiau metehnele societatii romanesti cu o naturalete care ar surprinde orice concetatean de-al lor.

Angajatii romani sint dezorganizati, intirzie des si au o intelegere inedita asupra relatiilor profesionale. Acestea sint doar citeva dintre metehnele pe care strainii le-au observat la noi. Si pe care, uneori, si le-au insusit.

Se spune ca raiul inseamna berari nemti, ceasornicari elvetieni, femei italience si politisti englezi. In iad, lucrurile stau un pic altfel: berarii sint elvetieni, femeile englezoaice, politistii germani si ceasornicarii italieni. De care parte sint romanii, nu se stie cu exactitate. In tot cazul, ei au o parere mai buna despre straini, decit invers. Asta releva cel putin o cercetare intreprinsa in 500 dintre cele mai mari companii internationale din Romania. A"Strainii despre romani si viceversaA", este un studiu realizat de Societatea pentru Studierea Mentalitatii, in 1999 si reluat in 2005, pentru a surprinde citeva directii de mentalitate in mediul profesional.

Impozit pe speranta

Pusi in situatia de a se autodescrie, romanii se considera A"cea mai educata natie din lumeA" si A"mai destepti decit altiiA". Argumentele pe care le aduc sint elevii olimpici si inventivitatea de a se descurca in orice conditii. Alaturi de Estonia si Polonia, Romania este una dintre tarile al carei popor se declara optimist. De altfel, aceasta caracteristica a romanilor a lansat afaceri profitabile in Romania: jocuri piramidale, loterii, fonduri mutuale cu randamente exagerate. Aproape jumatate dintre oraseni au jucat cel putin o data la Loto in ultimul an. Dintre acestia, doar 28% au cistigat vreodata ceva, cu toate ca joaca de mai bine de 10 ani.

Punctualitatea e un moft

Romanii au o parere buna despre strainii cu care au lucrat. In conceptia angajatilor autohtoni, strainii sint punctuali, disciplinati, plini de initiativa si responsabili. In schimb, strainii din Romania considera ca romanii sint lipsiti de aceste calitati sau au cel mult o parere neutra in privinta acestor aspecte. 60% dintre romani considera ca strainii sint foarte punctuali, in timp ce un procent egal dintre acestia sint de acord ca romanii intirzie de cele mai multe ori. De altfel, 40% dintre romani recunosc ca punctualitatea nu le este definitorie. In schimb, angajatii romani se considera plini de initiativa, la fel ca si strainii, in timp ce 35% dintre ei nu sint de aceeasi parere. In fine, aproape jumatate dintre angajatii straini din Romania sint de parere ca romanii nu sint organizati.

Asemanari de comportament

Cele doua grupuri studiate isi recunosc, insa, in mod reciproc, competentele tehnice, rigurozitatea si simtul umorului. De asemenea, ele au pareri asemanatoare asupra unui subiect inedit: onestitatea. Atit strainii, cit si romanii considera ca ceilalti nu sint sinceri. Acord total si in privinta individualismului. Fiecare dintre membrii celor doua grupuri este de parere ca individualitatea primeaza pentru celalalt. Conform unui studiu intreprins de Jonathan Oprea, si mentalitatea germanilor despre ei insisi se confrunta cu stereotipii. Astfel, germanii isi gasesc trasaturi negative in nesociabilitate, lipsa simtului umorului, rezistenta slaba la bautura sau lipsa unei culturi culinare. Lucrurile bune sint punctualitatea, zelul, ordinea si disciplina, pretuirea familiei si dragostea de animale.

Un cuvint des vehiculat

A"Am vrut sa studiez mentalitatea si mi-am dat seama cu surprindere ca ea nu exista decit sub forma unui cuvint intens vehiculat. Reflexul unui comportament civilizat este foarte mult influentat de contextul social. Cum dispare constringerea sociala, cum se modifica si comportamentul. Diplomati de la toate ambasadele incalca sistematic, si, de multe ori, grosier, Legea circulatiei in Romania, intr-un mod in care nu ar indrazni niciodata sa o faca in tarile lor. Masini de corp diplomatic parcate, pur si simplu, in statii de autobuz, pe trotuare (obligind pietonii sa ocoleasca prin strada), parcate in unghi incit blocheaza o banda intreaga de circulatie, si, uneori, parcate chiar si pe a doua bandaA", spune George Butunoiu, directorul de proiect A"Strainii despre romani si viceversaA", cel care s-a ocupat de realizarea studiilor asupra mentalitatii din Romania. A"In cele zece luni cit am locuit in Bucuresti am auzit cuvintul mentalitate de mai multe ori decit l-am auzit in cei peste patruzeci de ani din viata mea, cit am trait in SUAA", spune Barry Kolodkin, fost consilier al guvernului american in Romania.

Fericiti in Romania

Daca ar avea posibilitatea sa traiasca in alta tara, aproape jumatate dintre romani ar locui, categoric, tot in Romania. Doar 13% au raspuns ca in nici un caz nu ar mai trai in tara natala, iar 12% inclinau sa creada ca nu. Tarile preferate pentru cei din urma sint SUA, Germania si Italia. Pe ultimele locuri in preferinte se afla Olanda, Austria si Suedia. De altfel, aproximativ 80% dintre romani sint de parere ca pentru a reusi in Romania e important sa fii destept, sa faci scoala, dar si sa crezi in Dumnezeu, sa ai noroc si relatii.

Cotidianul

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...