Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statiunile balneare sunt in pericol. Au nevoie de facilitati pentru stimularea investitiilor

Statiunile balneare sunt in pericol. Au nevoie de facilitati pentru stimularea investitiilor


Statiunile balneare risca o blocare a investitiilor, care va conduce implicit la degradarea acestora in urmatorii ani, daca statul nu intervine cu facilitati precum scutirea de taxe, spun oficialii patronatului din domeniu, care acuza autoritatile din turism si ca nu promoveaza sectorul balnear.

"In momentul de fata, jumatate dintre statiunile balneare din Romania sunt dependente de biletele de odihna si tratament acordate de Casa Nationala de Pensii. Faptul ca unele statiuni sunt dependente de aceasta piata le asigura o marja de profit mica, care nu le permite sa faca investitii. Pe de alta parte, companiile din domeniu care au facut investitii importante inregistreaza pierderi ca urmare a dobanzilor mari pe care le platesc pentru creditele luate", a declarat Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear din Romania (OPTBR).

El spune ca aceste situatii alunga investitorii, mai ales ca statul nu a venit cu nicio facilitate care sa compenseze pierderile sectorului balnear. Radulescu a explicat ca, in conditiile in care multe societati balneare inregistreaza pierderi, este evident ca nu au profit reinvestit, pentru al carui impozit sa fie scutite.

"Un hotel de 100 de camere, a carui modernizare a costat 7 milioane de euro, reclasificat de la doua la patru stele si care are pierderi in primii 2-3 ani, trebuie sa plateasca impozite si taxe locale de aproximativ 100.000 de euro pe an", a exemplificat oficialul patronatului.

Patronatul cere ajutoare de stat pentru statiunile balneare

Presedintele Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear din Romania "saluta" initiativa ministrului delegat pentru IMM si Turism, care vrea sa acorde ajutoare de stat pentru hotelierii de pe litoral, dar crede ca statul ar trebui sa le acorde o importanta mai mare statiunilor balneare decat altor segmente din turism.

"Activitatea sectorului balnear este neevazionista, are o componenta sociala si este inepuizabila, iar unele dintre resursele minerale din Romania sunt unice in lume. Ajutorul de stat ar trebui extins si asupra acestui domeniu. Legea voucherelor de vacanta este o actiune solitara, dar nu este suficienta pentru a rezolva problemele din sectorul balnear", a mai spus Nicu Radulescu.

Reprezentantul patronatului balnear propune sa fie stabilite niste trepte in functie de fiecare investitie si de valoarea ei, pe baza carora aceasta sa fie scutita de 10, 20 pana la 100% de plata taxelor pentru o perioada de cativa ani.

"Daca statul nu va interveni, exista posibilitatea ca in urmatorii ani sa asistam la o blocare a investitiilor si o degradare a bazei materiale", a mai spus el.

Nicu Radulescu este nemultumit si de aportul statului la promovarea turismului balnear romanesc. "Exista si o vina a ministerului, legat de promovare, dar si o vina a investitorilor care, din lipsa de fonduri, nu participa la suficiente eveninimente", a mai spus el. In statiunile balneare din Romania ajung in fiecare an aproape un milion de turisti, iar 8-10% dintre acestia sunt straini.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1557 ori