Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statele Unite ar putea fi facilita sistemul vizelor pentru un grup select de aliati

Statele Unite ar putea fi facilita sistemul vizelor pentru un grup select de aliati
Un inalt oficial guvernamental a declarat miercuri ca regulile de acordare a vizelor pentru Statele Unite pot fi inlesnite pentru un grup select de aliati americani inainte ca administratia Bush sa paraseasca Biroul Oval, peste doi ani.

Oficiali din statele asa-numitului grup al "foii de parcurs", instituit cu scopul de a crea un regim mai usor de calatorie, s-au intalnit cu secretarul adjunct pentru probleme internationale al Departamentului de Securitate Interna, Paul Rosenzweig, pentru a discuta pe marginea problemei.

"Orizontul meu personal de actiune se incheie la finalul mandatului domnului Bush, in ianuarie 2009. Sper sa vad noi admisi in programul de abrogare a vizelor inainte de aceasta data," a spus Rosenzweig reporterilor.

Statele Unite nu pretind vize cetatenilor din 15 state, in principal membrii vechi ai UE, dar schema de ridicare a vizelor exclude Grecia si noi membrii in mare parte fost-comunisti, cu exceptia Sloveniei.

Cele 13 state incluse in grupul "foii de parcurs" sunt Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania si Slovacia si Coreea de Sud.

Presedintele Bush a declarat in noiembrie ca va negocia cu Congresul modificari care sa permita statelor selectate sa intre in schema de ridicare a vizelor mai devreme.

Noile membre UE au facut de mult timp presiuni la Washington pentru a include si cetatenii lor in programul de ridicare a vizelor de care se bucura statele vest-europene. Multi se plang ca sunt tratati ca cetateni de categoria a doua desi au sustinut cele mai importante initiative de strategie externa ale Statelor Unite, inclusiv razboiul din Irak.

Polonia si Cehia, spre exemplu, iau in considerare o cerere a Statelor Unite de a construi o parte a scutului anti-racheta pe teritoriile lor, si vad aceasta cerere ca pe o oportunitate de apropiere de Statele Unite care le-ar putea aduce ridicarea vizelor.

Cehii s-au evidentiat ca lideri ai grupului, dar Rosenzweig s-a grabit sa avertizeze ca o modificare in regimul vizelor va fi negociata cu fiecare tara in parte.

"Nu exista intentia de a lega sau conditiona ridicarea vizelor de alte aspecte in afara de masurile sporite explicite de securitate, care vor deveni o parte a intregului (sistem de vize)," a declarat acesta.

Legislatia actuala permite Statelor Unite sa ridice vizele doar acelor state care indeplinesc anumite cerinte precum o rata scazuta a depasirii termenului de sedere a cetatenilor si o rata de respingere a cererii pentru acordarea vizei de sub 3%.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: THE NEW YORK TIMES, <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 798 ori