Sighisoara, comoara medievala a Transilvaniei

Joi, 22 Iulie 2010, ora 09:10
3604 citiri
Sighisoara, comoara medievala a Transilvaniei

Sighisoara trebuie descoperita la pas, intr-o plimbare care sa inceapa de la Turnul cu Ceas, sa continuie  cu Scara Acoperita, si sa treaca pe langa Casa lui Vlad Dracul. In acest fel turistii nu vor rata nimic din farmecul medieval al cetatii, pastrat pana azi.

Construit in secolul al XIV-lea, Turnul cu Ceas proteja  poarta principala a orasului si gazduia Sfatul batranilor.  Jhonn Krischel a condus echipa de ceasornicari care a inlocuit mecanismul vechi, din lemn al ceasului, cu unul din metal.

De asemenea, el a montat in ansamblul cadranului doua grupuri de statuete din lemn care se misca la anumite intervale orare. Sapte dintre ele reprezinta zilele saptamanii si zeii care le patroneaza pe fiecare in parte.

Pe langa acestea, se mai afla doua figurine ce simbolizeaza Justitia si Dreptatea.

Cele doua  avertizeaza, alaturi de cele patru turnulete ale acoperisului, ca orasul are autonomie judiciara, adica pedeapsa cu moartea poate fi aplicata in Cetate.

Turnul cu Ceas face parte, alaturi de Camera de Tortura si de Sala de Arme. din Muzeul de Istorie Sighisoara.

Sala  de Arme adaposteste, in cele patru camere, o colectie de arme albe si de foc, de la spadele grele din secolul al XIII-lea, pana la sabii de cavalerie din secolul al XVIII. Printre armele de foc cele mai impresionante sunt doua pistoale, unul prevazut cu baioneta, iar celalalt cu sase tevi.

Peretii si tavanul Camerei de Tortura sunt innegriti de fum, pe de o parte din cauza incediului izbucnit in cetate in 1676, si pe de alta parte din cauza tortelor care luminau incaperea.

Turistii curiosi pot vedea cum arata un jug de tortura, scara de tortura sau piatra de 6 kg pe care sighisorenii o puneau de gatul celor acuzati de inselatorie.

Programul muzeului este diferit, in functie de sezon. In perioada 15 mai-15 septembriemuzeul deschide la 9 si inchide la 18,30, de marti pana vineri. In weekend este deschis in intervalul orar 10-17,30.

Din 16 septembrie si pana pe 14 mai, muzeul este deschis intre 9 si 15,30 de marti pana vineri, in timp ce sambata si duminica turistii au acces intre 10-15,30.

Pretul unui bilet pentru Turnul cu Ceas este de 6 lei, pentru Sala de Arme  este de 5 lei, iar taxa pentru vizitarea Camerei de Tortura este de 4 lei.

Turistii pot cumpara un bilet de 12 lei care le ofera accesul in toate cele trei expozitii.

Initial, Scara acoperita avea 300 de trepte, dar in prezent au ramas doar 175. Scara a fost ridicata pentru a facilitat accesul elevilor  la Scoala din Deal si al enoriasilor la Biserica din Deal.

Aceasta din urma reprezinta unul dintre edificiile reprezentative al stilului gotic din Romania si este apreciata si datorita criptei, singura cunoscuta din Transilvania care contine morminte.

Impropriu numita Casa lui Vlad Dracul, vila aflata in stanga Turnului cu Ceas a fost construita intre secolele XIV-XV. Aici se presupune ca a locuit, timp de patru ani, intre 1431 si 1435, principele Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran.

Casa gazduieste in prezent un restaurant in stil medieval,  cu terasa interioara.

Turnul Cizmarilor, Turnul Cositorarilor si Turnul Tabacarilor au rezistat de-a lungul timpului si incanta privirea turistilor prin constructia masiva, de piatra. Ultimele doua turnuri sunt unite prin Galeria Arcasilor.

In weekendul 23-25 iulie va avea loc, la Sighisoara, Festivalul Medieval. Regizorul artistic al evenimentului, Liviu Pancu, promite trei zile de atmosfera medievala.

Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Anumite categorii de bugetari vor beneficia de cresteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, in doua transe, respectiv pentru luna iunie 2024 si septembrie 2024, impactul...
Google simplifică utilizarea passkey-urilor pe Android 15. De ce este una dintre cele mai sigure metode de a vă proteja conturile
Google simplifică utilizarea passkey-urilor pe Android 15. De ce este una dintre cele mai sigure metode de a vă proteja conturile
În cadrul conferinței Google I/O 2024, Google a prezentat o serie de îmbunătățiri importante pentru platforma Android, printre care și simplificarea utilizării passkeys. Passkeys...
#concediu, #festival, #medieval, #sighisoara, #transilvania, #turisti, #vacanta , #Stiri Turism