Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sibiu, capitala culturala europeana in 2007

Sibiu, capitala culturala europeana in 2007

Organizat in secolul XII de colonistii germani, Sibiul ofera, prin statutul sau de Capitala Culturala Europeana in 2007, peste o mie de evenimente culturale si artistice care reflecta pluralismul etnic in confluenta dintre civilizatiile Occidentului si Orientului.

Pietele si strazile din centrul istoric sunt invadate de localnici si de turisti care profita de soare ca sa bea o bere in timp ce asista la un concert de jazz sau la reprezentatia unei trupe de teatru care joaca in spatii publice.

Dupa carnavalul breslelor, de la finele lui ianuarie, care a scos pe strazi obiceiuri si traditii din Evul Mediu pastrate de comunitatile rurale de sasi, luna februarie e dedicata expozitiilor, teatrului, filmului si muzicii.
Presa locala invita la acest sfarsit de saptamana la evenimente de promovare a folclorului, dramaturgiei, artelor grafice sau dezbaterilor civice si academice.

Forumul Democrat al Germanilor organizeaza un seminar despre primii pasi ai Romaniei in Uniunea Europeana, cel mai mare muzeu etnografic din Europa, Astra, propune o expozitie de ceramica transilvana (sec. XV-XIX) ca si o inedita intalnire cu "tezaure umane vii", care sunt mestesugarii locali.

Teatrul National prezinta o premiera de exceptie - "Pescarusul", de Cehov, regizat de Andrei ASerban, Muzeul de Istorie gazduieste expozitia "Sibiu, oras european", la un cinematograf se proiecteaza documentare pentru festivalul international de antropologie vizuala.

Pinacoteca ce poarta numele lui Samuel Brukenthal dedica o expozitie vietii celui care a fost guvernator al Transilvaniei acum doua secole si care a deschis publicului in 1817 colectia sa de pictura universala, imbogatita si administrata de statul roman si de Biserica Evanghelica.

"Art Cafe" gazduieste o expozitie de arte plastice cu participare internationala, intitulata "Europe In", la Imperium Pub, grupuri muzicale parcurg un itinerar sonor "De la pop la jazz", si un concert de muzica sacra ii reuneste pe iubitorii genului intr-o catedrala gotica.

Mult interes suscita concertul orchestrei instrumentale de la Scala din Milano, "Ensemble Strumentale Scaligero", care ofera un repertoriu de la Rossini, Bottesini si Morlachi la Nino Rota, autor al coloanei sonore a filmului Ghepardul (Il Gatopardo) de Visconti.

Un film realizat de Dite Dinesz din Timisoara, intitulat "Adam si Eva" si distins cu premiul special al Uniunii Latine de la Paris, in 2005, a produs o impresie puternica asupra publicului si asupra mediului artistic prin mesajul lui spiritual. O conceptie arhaica si populara asupra destinului barbatului si femeii apare in acest documentar despre trei barbati si trei femei care traiesc izolati, fericiti in simplitatea lor biblica si in credinta in Dumnezeu, in Carpatii romanesti.

A 32-a capitala culturala a Europei alaturi de Luxemburg, Sibiul gazduieste in acest an si Festivalul International de Film Transilvania, festivale de jazz, muzica sacra, muzica militara, de traditii, si un laborator de sculptura monumentala in lemn.

A treia reuniune ecumenica a Conferintei Bisericilor Europene, la care a fost invitat Papa Benedict al XVI-lea, va reuni la Sibiu in toamna mii de reprezentanti din intreaga Europa crestina.

Mentionat pentru prima data intr-un document oficial in ll91 de Papa Celestino III, cunoscut in vechime sub numele de Hermannstadt, Sibiul a fost unul dintre cele sapte mari orase fondate de sasi in Transilvania, numita in germana "Siebenburgen".

Cetatea medievala pare reintinerita dupa restaurarea zidurilor de incinta si a turnurilor, a caselor tipic saxone, a edificiilor renascentiste si baroce din Piata Mare, a catedralelor gotice.

Situat la poalele Carpatilor, Sibiul are in apropiere statiunea de schi Paltinis, o regiune unde taraniii isi pastreaza neatinse traditiile si unde exista sute de sate sasesti aproape abandonate, cu biserici fortificate construite in secolele XII - XV.

Orasul are in prezent 185.000 de locuitori, 96% dintre ei romani si numai 1% germani, intrucat acestia au emigrat masiv dupa cel de-al doilea razboi mondial, in era comunista si dupa caderea Cortinei de fier.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1118 ori