Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Savirsin, o destinatie regala

Savirsin, o destinatie regala
La Savirsin, turistii pot deveni oaspeti pe timp de noapte in domeniul regal. Pot atinge obiectele reginei-mame Elena si mobilierul adus de familia regala de la Versoix. In jurul castelului, pe 8 hectare se intinde un parc pitoresc reamenajat recent.

Castelul regal de la Savirsin a fost deschis turistilor la sfirsitul saptaminii trecute. Vizitatorii pot petrece o noapte intr-una dintre cele cinci camere amenajate pentru ei, la un pret de 50 de euro, pentru doua persoane, in care este inclus si micul dejun. La demisolul cladirii se afla un restaurant cu bucatarie traditionala, unde un prinz care cuprinde trei feluri de mincare costa 300.000 de lei.

Gust nobil

Mobilierul care decoreaza incinta a fost trimis din strainatate de familia regala, iar o parte din obiectele sanitare dateaza din anii A'40. Una dintre incaperile destinate cazarii turistilor, numita A"Camera albastraA", a fost decorata de principele Paul. A"In momentul retrocedarii, castelul era aproape gol, tot mobilierul de acum a fost adus in ultimii trei ani de familia regala. Exista insa citeva lampi care s-au pastrat, instalate chiar de regina mama ElenaA", spune Iustin Steinsland, director general al domeniului. Locul a fost amenajat in stil traditional, iar Steinsland spune ca si intretinerea mobilierului se bazeaza exclusiv pe proceduri autohtone.

Lustruirea obiectelor, spre exemplu, nu se face cu lacuri sintetice, ci cu ceara de albine.

Sanatoriu militar

In apropierea castelului se afla un parc, vechi de aproape patru secole, care se intinde pe o suprafata de opt hectare, a carui refacere a costat in jur de zece mii de euro. Asezat intr-o zona pitoreasca, domeniul regal se afla in localitatea Savirsin, atestata documentar in 1479 si situata pe malul drept al riului Mures, la o distanta de 86 km de Arad si 67 km de Deva. Castelul a fost construit in secolul al XVII-lea si, pina in prezent, a fost distrus si reconstruit de mai multe ori.

Regele a intrat in proprietatea lui in 1943, iar dupa nationalizare, in perioada 1948-1952, a fost preluat de Ministerul Afacerilor Interne, care a amenajat aici un sanatoriu pentru cadrele militare. A trecut ulterior la Ministerul Sanatatii si a functionat ca spital pina in 1967. In 1968, castelul a devenit resedinta de protocol, rezervata lui Nicolae Ceausescu, care l-a vizitat de sapte ori, ultima data in 1979. Accesul in castel costa 40.000 de lei pentru adulti si 20.000 de lei pentru copii. In zona pot fi vizitate, de asemenea, biserica de lemn din localitate, cetatea din Deva, cetatea de la Faget si parcul dendrologic de la Simeria.

Cadoul nasului pentru Regele Mihai

Castelul de la Savirsin a fost construit in 1650-1680, ca o casa boiereasca. In 1780, a intrat in posesia grofului Forray, iar dupa patru ani, in timpul rascoalei lui Horia, Closca si Crisan, a fost incendiat. Groful a refacut cladirea, dar in 1848 ea a fost distrusa din nou, de flacari. Ulterior, domeniul a ajuns in proprietatea grofului Nadajy, a carui fiica s-a casatorit cu baiatul lui Karol Huniady. In 1941, mostenitorul familiei a ajuns ministru de Interne al Ungariei.

Legea ii interzicea sa detina proprietati in Romania, motiv pentru care a schimbat proprietatea cu baronul Starcea Mocioni, maresalul de vinatoare al Curtii Regale, acesta dindu-i la schimb o proprietate pe care o detinea in apropierea Budapestei. In semn de pretuire fata de familia regala, Mocioni, care era si nasul de botez al Regelui Mihai, i-a daruit acestuia palatul in 1943.

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1789 ori