Sarbatoarea Craciunului, pe intreg mapamondul

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 17:14
34753 citiri
Sarbatoarea Craciunului, pe intreg mapamondul

Craciunul, poate cea mai frumoasa si mai speciala sarbatoare pentru crestini, trezeste emotii puternice in fiecare an, mai ales datorita obiceiurilor si traditiilor care o completeaza si ii sporesc farmecul. In toata lumea micutii il asteapta pe Mos Craciun, chiar daca acesta se numeste Pere Noel, in Franta, Mikulás in Ungaria sau Weihnachtsmann in Germania.

Membrii familiilor din Belgia respecta traditia cadourilor de Craciun si isi fac unii altora mici daruri simbolice cu aceasta ocazia. De asemenea, un alt obicei pastrat in statul belgian consta in prepararea unei painici dulci, numita cougnou sau cougnolle pe care belgienii o mananca la micul dejun.

In Brazilia, foarte multe obiceiuri sunt similare celor intalnite in Statele Unite sau in Marea Britanie, cum ar fi impodobirea bradului si decorarea caminului.

Pentru brazilieni, o masa traditionala de Craciun consta in preparate gatite din carne de pui, de curcan, alaturi de specialitati din sunca si porc, servite cu garnitura de orez, salata, in timp ce la desert gazdele oferta multe fructe, atat proaspete cat si confiate dar si traditionala prajitura numita “brigadeiro”, formata din lapte condensat si ciocolata.

Finlandezii sunt convinsi ca Mosul traieste in muntii Finlandei, mai exact in lantul muntos numit Korvatunturi, la nord de Cercul Polar. Copiii de pe tot mapamondul ii scriu Mosului scrisorele pe care le trimit in Laponia, o regiune din nordul Europei, care se intinde pe suprafata a patru state, inclusiv Finlanda.

Autoritatile au speculat potentialul turistic si au construit un parc tematic, numit "Tara Craciunului", foarte aproape de locul unde se presupune ca locuieste Mosul.

Pe masa de Craciun in familiile finlandeze nu va lipsi niciodata “rosolli”, o salata de multe legume, uneori si mar sau bucatele de hering ori somon, servita impreuna cu un dressing pregatit din smantana, sare, otet si sfecla  rosie, pentru un plus de culoare.

In Franta Mosul este cunoscuta ca "Pere Noel" si este la fel de asteptat de micuti. Francezii tin foarte mult la traditia decorarii bradului, pe care insa prefera sa il impodobeasca intr-un stil mai traditionalist, cu lumanari adevarate, din ceara alba si mici decoratiuni cusute in casa.

Recunoscuti pentru apetitul lor, francezii nu se dezmint nici de Craciun, savurand delicatese precum fois gras, fructe de mare, in special stridii si homar.

Spre deosebire de francezi, care nu sunt foarte entuziasmati de impodobirea locuintei, germanii adora sa isi decoreze casele. Cele mai multe familii prefera o decoratiune formata dintr-un cadru de lemn pe care sunt montate lumanari si pe care o aseaza la geam.

De asemenea, cele mai multe familii germane au un “Adventskranz”, adica o coronita impletita si impodobita cu frunze, in care ard patru lumanari.

Advent inseamna “venire” si marcheaza cele patru saptamani care trec pana la Craciun. In fiecare duminica a perioadei se stinge cate o lumanare.

Pe langa adventkranz, germanii isi mai decoreaza casa cu un staul in miniatura, unde se afla statuete care ii reprezinta pe Maria, Iosif si pe pruncul Iisus, inconjurati de mici statui cu animale.

In Letonia, Mosul vine zilnic, o data pe zi, timp de 12 zile, incepand cu seara de Ajun, aducand de fiecare data cadouri, si asezandu-le cu grija sub brad. De altfel, primul bradut impodobit cu aceasta ocazia a fost in Letonia, traditia continuandu-se si raspandindu-se si la celelalte state ale lumii.

Locuitorii Letoniei savureaza de Craciun fripturi de porc, cu sos, mici placinte aromate si varza calita cu carnati.

In Ungaria, pe 24 decembrie, copiii se duc sa se joace la rude, astfel incat micutul Iisus sa le poata aduce bradul si cadourile, cel putin asa sustine traditia locala. Totodata, se obisnuieste ca in bradut sa fie agatate decoratiuni comestibile, precum bomboane de ciocolate invelite in poleiala colorata alaturi de globuri si beteala.

Pentru seara magica a Craciunului, gospodinele din Ungaria coc specialitati de patiserie, cum ar fi pateuri, strudele si cornuri apetisante. Pestele proaspat servit cu garnitura de orez sau de cartofi este un alt fel care nu va lipsi din meniul ungurilor.

Si portughezii mananca in principal peste proaspat la masa festiva organizata cu ocazia Nasterii Domnului si apoi despacheteaza cadourile lasate sub brad.

Comparativ cu anii din perioada comunista, rusii nu il mai asteapta in seara de Ajun pe Mos Gerila, ci pe Mos Craciun. Trebuie amintit insa ca in Rusia este respectat vechiul calendar iulian, astfel incat Craciunul pentru rusi inseamna 7 ianuarie pentru ceilalti crestini.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#craciun, #obiceiuri, #sarbatoare, #traditii , #Stiri Turism