Romanii au ales vacante ieftine in 2010

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 15:22
1856 citiri
Romanii au ales vacante ieftine in 2010

Agentiile de turism au vandut in primele noua luni 2,5 milioane de pachete de vacanta, nivel similar celui din aceeasi perioada a anului trecut, insa incasarile au scazut cu pana la 25%, in conditiile in care majoritatea turistilor au cumparat vacante mai ieftine si au preferat sejururi mai scurte, informeaza Mediafax.

Din cele 2,5 milioane de vacante vandute, mai mult de jumatate (peste 1,3 milioane) au vizat litoralul romanesc. Pentru extern s-au vandut 800.000 de pachete, sezonul de vara inregistrand cea mai mare cerere.

"Turismul intern a inregistrat o usoara crestere a numarului de turisti, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar pentru vacantele in strainatate a fost raportata o stagnare. Referitor la incasari, acestea au scazut insa cu 10-25% pentru toate destinatiile, in conditiile in care majoritatea turistilor au ales pachete mai ieftine si sejururi scurte in destinatii mai apropiate", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin.

Cele mai mari vanzari au fost inregistrate in sezonul estival, iar pentru perioada de iarna este estimata o crestere a numarului de turisti, in special pe segmentul intern, pe fondul lansarii programului "Inscrieri timpurii".

"Pentru perioada de iarna estimam o crestere a numarului de turisti, mai ales pe segmentul intern, datorita programului «Inscrieri timpurii» si a altor programe speciale, dar si pe extern, datorita ofertelor early booking din ce in ce mai promovate si pentru iarna", a spus Martin.

Programul de inscrieri timpurii a inregistrat o crestere fata de anul trecut, fiind lansat si pentru perioada de iarna, iar pana in prezent s-au vandut aproape 50.000 de pachete prin acest program, fata de circa 30.000 anul trecut.

"Inscrieri timpurii" cuprinde ofertele a 159 de agentii de turism si 146 de unitati de cazare, comparativ cu anul trecut, cand au fost 90 de agentii, respectiv 83 de unitati de cazare.

La program mai participa 38 de statiuni, dintre care 13 pe litoral, iar restul in tara, cu 15 mai multe decat anul trecut.

In ceea ce priveste incasarile firmelor de turism din acest program, acestea au crescut cu peste 66% in acest an, la 50 milioane de lei.

Per total, in 2010 presedintele ANAT se asteapta ca incasarile agentiile de turism sa ramana in continuare scazute, pentru al doilea an consecutiv, desi numarul de turisti ar putea creste usor in urmatoarea perioada.

Potrivit Corinei Martin, 2011 ar putea fi un an al revenirii pentru piata de turism.

"2010 a fost si este un an la fel de dificil ca anul trecut, poate chiar mai greu, fiind al doilea an de criza, al doilea an in care au scazut incasarile, desi initial ne asteptam cu totii sa fie un an al revenirii. In acest an este posibil ca numarul de turisti sa creasca usor, dar incasarile vor ramane scazute. Speram ca 2011 sa fie un an al revenirii, atat pentru turismul intern, cat si pentru outgoing si incoming. Pentru intern ne bazam pe sustinerea campaniilor de oferte speciale si de promovare de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar pe incoming, pe debutul in forta al promovarii noului brand turistic al Romaniei", a mai spus Martin. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#agentii, #incasari, #turism, #vacante , #Stiri Turism