Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Programul ''Bucurestiul francofon''

Programul ''Bucurestiul francofon''
Programul detaliat al manifestarilor organizate cu ocazia celui de-al 11-lea Sommet al Francofoniei de la Bucuresti, in perioada 22-30 septembrie este urmatorul:Evenimente la zi:
Orchestra Filarmonicii din Bucuresti deschide stagiunea 2006-2007 joi, 28 septembrie, ora 19.00, la Ateneul Roman, cu un concert de muzica de camera cu piese ale compozitorilor francofoni Debussy, Ravel si Enescu.
Trupa Miele din Belgia, regiunea Valonia-Bruxelles, va concerta in Piata Revolutiei joi, 28 septembrie, la ora 19.00, iar in continuare vor canta moldovenii de la Zdob si Zdub. Seara se va termina cu proiectia filmului "Le 8eme jour" de regizorul belgian Jaco Van Dormael, la ora 22.00.
Un portal interuniversitar francofon, care contine informatii despre universitatile din spatiul francofon, legaturi catre site-urile bibliotecilor, centrelor de cercetare si institutiilor francofone, o rubrica de noutati si un forum de discutii, va fi lansat joi, 28 septembrie.

Evenimente in desfasurare
Muzeul A¢aranului Roman a deschis vineri, 22 septembrie, expozitia de pictura pe sticla "Senegal-Romania: dialog pe drumul sticlei", care cuprinde 90 de lucrari a 10 artisti romani si senegalezi. Expozitia, care va ramane deschisa pana pe 22 octombrie, ofera pulicului reprezentarea diversitatii culturale din doua tari foarte indepartate geografic.
Expozitia "Francofonia vine la voi!", s-a deschis tot vineri, 22 septembrie la parterul Salii Dalles si dureaza pana sambata, 30 septembrie, cuprinde standuri de prezentare a tarilor, guvernelor si operatorilor Francofoniei. Programul de vizitare este 11.00-19.00.
"Francofonia prin timbrele sale" este o expozitie de marci postale din toate cele 63 de tari membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei si poate fi vizitata la Palatul Sutu (Muzeul Municipiului Bucuresti) intre 22 si 30 septembrie.
Foaierul Teatrului National Bucuresti gazduieste sapte expozitii originale venite din intregul spatiu francofon, sub numele "Cele 1000 de fete ale Francofoniei", in perioada 22-30 septembrie, cu program de vizitare intre orele 11.00-19.00. Din Canada-Noul Brunswick, Maroc, Bulgaria si Albania vin expozitii de arte plastice si fotografie, iar Elvetia face o prezentare a tuturor tarilor, regiunilor sau guvernelor care au in comun limba franceza. Primaria Bucurestiului participa cu o expozitie cu fotografii din orase francofone. A saptea expozitie este didicata centenarului nasterii marelui poet si om politic senegalez, Leopold Sedar Senghor.

La expozitia de carti "Literatura francofona de ieri si de astazi" de la Sala Dalles, publicul poate asista la dezateri, animatii si lansari de carte, in perioada 22-30 septembrie, orele 11.00-19.00.
Patru expozitii venite de la "Cite des Sciences et de l"Industrie" din Paris vor putea fi vizitate, intre 25 si 30 septembrie la etajele 3 si 4 de la Teatrul National Bucuresti, sub titlul "Intalnirea dintre informatia si educatia stiintifica in spatiul francofon". Expunerile "Informatica, numeric va apartine!", "Pilulele informatiei: toti dopati?", "Riscurile seismice: ce poate face stiinta?" si "De la SIDA la SRAS: flagelurile mondiale" vor fi completate in fiecare zi de dezbateri. In ultima zi va avea loc si un colocviu international francofon pe tema "Cultura stiintifica si tehnica si dezvoltarea sa in statele francofone".

Superproductia "Burghezul gentilom" de MoliAAre de la Teatrul National Bucuresti va fi prezentata publicului in zilele de 26, 27 si 28 septembrie, la ora 19.30. Spectacolul este regizat de Petrica Ionescu iar din distributie fac parte cateva mari nume ale scenei romanesti: Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Claudiu Bleont, Cecilia Barbora.
Cu ocazia deschiderii celui de-al 11-lea Sommet al Francofoniei, Muzeul National de Arta al Romaniei a vernisat, pe 27 septembrie, expozitia de sculptura "Antoine Bourdelle", care va ramane deschisa pana pe 28 ianuarie 2007. Expozitia, organizata in colaborare cu Muzeul Bourdelle din Paris, prezinta lucrari ale marelui sculptor francez grupate tematic, si ilustreaza de asemenea legaturile lui Bourdelle cu Romania, in special prietenia cu Anastase Simu, colectionar al operelor sale. Influenta lui Bourdelle asupra artei romanesti este evidentiata prin includerea in expunere a cinci dintre elevii sai romani: Celine Emilian, Irina Codreanu, Margareta Cosaceanu-Lavrillier, Vasile Vasiliu-Falti si Mihai Onofrei.

"Covorul digital - A te misca, A vorbi!", un proiect ce permite bucurestenilor sa se deplaseze fizic pe instalatia digitala si sa se regaseasca, virtual, pe strazile unei alte capitale francofone, functioneaza pe esplanada Teatrului National Bucuresti, in perioada 27 - 29 septembrie, orele 20.00-24.00.
Tinerii din Bucuresti sunt invitati sa faca grafitti, stencils sau orice alte forme de arta urbana in Piata Operei, intre 27 si 29 septembrie, in cadrul proiectului "Capo-d"opera - Grafitti".
Programul "Bucurestiul francofon" include si alte trei expozitii care si-au deschis deja portile la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR).

"Culorile gradinii in peisajul romanesc" (24 august - 26 noiembrie) cuprinde o selectie de 134 de lucrari de mari pictori romani care au urmat scoala franceza de pictura, mai ales Scoala de la Barbizon. Expozitia "Constantin Brancusi" (1 septembrie - 15 octombrie) prezinta, fotografii realizate de Brancusi cu operele si atelierul sau. "Mot A main. Imagine si scriitura in arta din Belgia" (7 septembrie - 3 decembrie) expune lucrari ale celor mai mari aristi si plasticieni din regiunea Valonia-Bruxelles, grupate in sectiuni care pun in evidenta atat trecerea de la text la imagine cat si de la imagine la text.

Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 994 ori