Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Premiul Templeton in valoare de 1,5 milioane de dolari a ajuns in Canada

Premiul Templeton in valoare de 1,5 milioane de dolari a ajuns in Canada

Editia 2007 a Premiului Templeton a fost castigata de catre profesorul canadian Charles Taylor.Premiul a fost anuntat cu prilejul unei conferinte la sediul Natiunilor Unite, New York. In valoare de 800.000 lire sterline, aproximativ 1,5 milioane de dolari, premiul se acorda din 1973 de catre Fundatia John Templeton, fiind cel mai substantial premiu anual acordat persoanelor fizice.

Unul dintre cei mai importanti filosofie canadieni, Taylor a fost preocupat, de problemele violentei si fanatismului, sustinand ca acestea nu pot fi rezolvate decat daca sunt privite dintr-o dubla perspectiva, spirituala si laica.

Taylor s-a implicat in dezbateri interculturale privitoare la rolul spiritualitatii in secolul XXI. In varsta de 75 de ani, filosoful canadian a sustinut in lucrarile sale, vreme de mai bine de 45 de ani, ca abordarile exclusiv secularizate ale problemelor spirituale nu pot duce decat la solutii partiale, deci gresite.

Una dintre ideile centrale ale investigatiilor lui Taylor priveste gasirea unui raport firesc, echilibrat, intre laic si spiritual. "Ruptura dintre stiinta si religie este un pericol pentru ambele", afirma filosoful la una dintre conferintele sale recente. "Adesea, stiintele sociale si umane au ignorat spiritualul".

"Este necesar - afirma Taylor - ca intr-o noua abordare a problemei violentei sa se tina seama de nevoia de spiritualitate a oamenilor, acea latura umana pentru care apelul la violenta este o perversiune. Insa, nici macar nu vom putea sti incotro sa cautam o solutie pentru aceste probleme atata vreme cat nu vom pune in discutie mitul confortabil conform caruia noi insine, credinciosi ori laici luminati, suntem in afara acestor probleme. Este perdant acest mod de gandire superficial".

Taylor critica ceea ce multi oameni de stiinta din domeniul social accepta neconditionat, si anume ideea generata de curentul rationalist iluminist conform careia, intr-o epoca a ratiunii, notiuni precum morala si spiritualitate nu sunt decat niste anacronisme. Acest mod de gandire sociologic este reductionist, ingust, negand o componenta semnificativa a umanitatii, considera filosoful canadian. Fara aceasta componenta spirituala, este imposibil sa rezolvam probleme ca violenta, rasismul, razboaiele.

Autor a numeroase carti si articole, Taylor este profesor de drept si filosofie la Northwestern University, Evanston, Illinois si profesor emerit in cadrul departamentului de stiinte politice al McGill University, Montreal, locul nasterii sale. Licentiat al McGill si Balliol College, Oxford University, master si doctor in filosofie al universitatii Oxford, Taylor este primul canadian caruia i s-a acordat premiul Templeton.

Recent, Taylor a fost numit de catre Premierul Quebecului, Jean Charest, co-presedinte al unei comisii care se ocupa de problemele generate de diferentele culturale si religioase. "In ultima vreme, considera Taylor, discutiile privind aceasta tema capata in societatea noastra o turnura nedorita, tinzand chiar catre xenofobie."

Printre laureatii anteriori s-au numarat Maica Tereza, Alexandr Soljenitin, Charles Townes, John Borrow, Michael Novak si Freeman Dyson.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 875 ori