Petrece Craciunul in atmosfera pariziana

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 17:15
5671 citiri
Petrece Craciunul in atmosfera pariziana

Daca pentru cei mai multi ideea petrecerii Craciunului se rezuma la a sta in apartamentele confortabile, savurand mancaruri traditionale in compania familiei si prietenilor, exista o categorie de turisti care prefera atmosfera total diferita a unei mari capitale europene. In preajma sarbatorilor de iarna Parisul se transforma si devine si mai frumos decat de obicei.

Desi capitala Frantei nu se poate bucura de cantitati impresionante de zapada, spiritul Craciunului isi face simtita prezenta prin numeroasele decoratiuni si ghirlande luminoase. Nu intamplator Parisul este considerat “orasul luminilor”.

Iarna, mai mult ca oricand metropola pariziana isi pastreaza reputatia si ii uimeste pe turisti cu superbele instalatii luminoase amplasate pe Champs-Elysees sau cu impresionantul Turn Eiffel, in intregime acoperit de beculete.

In afara de vestita Champs-Elysees, turistii sunt invitati pe strazile Montorgueil si Mouffetard, dar si in Piata Vendome sau in celebra Catedrala Notre Dame. Fiecare dintre locatiile amintite mai sus are propriul sau farmec. Daca primele mizeaza pe vitrinele ticsite de produse decorative, dulciuri sau articole de artizanat, in incintei Catedralei se afla unul dintre cei mai impresionanti brazi de Craciun.

De asemenea, tot la Notre Dame au loc multe concerte de colinde si de muzica  religioasa, foarte frumoase si ascultate inclusiv de persoane care nu indragesc in mod special acest gen de melodii.

Pe de alta parte, pentru iubitorii genului, multe biserici pariziene gazduiesc concerte de colinde si de muzica de orga sau melodii cantate de coruri religioase. Cantecele sunt de obicei in limba engleza, astfel incat cei care nu cunosc foarte bine franceza sa nu aiba dificultati in a intelege cuvintele.

Pe langa plimbarile lungi pe stradutele Parisului admirand podoabele luminoase, turistii adora sa viziteze targurile de iarna.

Cea mai mare Piata de Craciun se organizeaza anual pe Champs-Elysees, comerciantii promovandu-si cele mai bune marfuri pana la Palatul Concorde. Targul este deschis incepand cu 19 noiembrie pana pe 28 decembrie.

Din Saint-Germain-des-Pres pana in Satul Disney se gasesc piete de Craciun in principalele zone pariziene.

L'Arche de Noel a la Defense este una dintre ele si functioneaza in cartierul cu acelasi nume  (La defence), pana pe 28 decembrie 2008.

In Place Saint Sulpice atat micutii cati si cei mari  se pot bucura de personajele care populeaza satul lui Pere Noel (Mos Craciun). Personajele sunt  imbracate in costume specifice sarbatorilor de iarna, precum reni, spiridusi sau ajutoarele Mosului. Targul ramane deschis pana pe 24 decembrie.

Copiii il pot intalni pe Mos si in Disney Village, o alta piata de Craciun care aduce laolalta personajele traditionale de sezon (reni, elfi, oameni de zapada sau ingeri).

Piata este deschisa intre 12 decembrie  si 6 ianuarie 2011, iar comerciantii aduc cele mai apetisante dulciuri, precum acadele cu sirop de artar, turta dulce cu diferite forme, suveniruri specifice sarbatorilor de iarna, de la clopotei si braduti pana la globuri si decoratiuni confectionate manual.

O alta traditie respectata de parizieni in anotimpul rece este amenajarea mai multor patinoare in locuri diferite din oras.

Amplasamentul celor mai multe variaza de la an la an, dar langa Primaria si langa Montparnass se amenajeaza in fiecare an patinoare.

Acestea sunt deschise din decembrie si pana in luna martie. Accesul este gratuit, dar daca vreti sa inchiati patine, trebuie sa platiti aproximativ trei euro pe ora.

Craciunul in Paris, la fel ca si in alte orase din Franta, tinde sa fie o sarbatoare de familie, adica localnicii prefera sa petreaca sarbatoarea Nasterii Domnului acasa, in intimitatea caminului, alaturi de cei mai apropiati, in loc sa mearga prin cluburi sau sa ia parte la evenimente in aer liber.

Turistii straini pot profita de acest lucru si se pot plimba prin centrul Parisului fara sa mai fie incurcati de aglomeratia obisnuita sezonului. In plus, iarna municipiul francez are o cu totul alta infatisare, fiind maiestuos, tacut si misterios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#craciun, #turisti, #paris, #targ, #piata , #Stiri Turism