PDL: Strategia Dunarii va fi un esec

Luni, 16 August 2010, ora 13:38
2094 citiri
PDL: Strategia Dunarii va fi un esec

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii ar putea fi compromisa de lipsa unor fonduri speciale alocate tarilor din aceasta zona, avertizeaza europarlamentarul PPE/PDL Petru Luhan, informeaza NewsIn.

Comisiile de specialitate ale Parlamentului European vor relua, la sfarsitul lunii august, discutiile privind Strategia Dunarii.

"Principala problema in implementarea Strategiei este ca documentul nu prevede alocarea de fonduri speciale, dedicate proiectelor ce se vor subsuma acestei Strategii. Comisia recomanda sa fie utilizate fonduri deja puse la dispozitia statelor membre prin intermediul programelor de cooperare teritoriala, dar aceste fonduri trebuie sa fie utilizate in scopurile pentru care au fost planificate. Trebuie sa gasim si alte surse de finantare, la nivel european. Voi incerca sa gasesc solutii alaturi de ceilalti colegi din grupul PPE al Parlamentului European", a declarat Petru Luhan.

Pe de alta parte, responsabilitatea implementarii acestei strategii nu revine unei institutii speciale.

"Cred ca abordarea macro-regiunii Dunarii este o provocare atat pentru Comisia Europeana, cat si pentru autoritatile locale si regionale", considera Petru Luhan.

"Este un caz fara precedent avand in vedere dimensiunea extinsa a acestei macro-regiuni, diversitatea nivelurilor de dezvoltare economica si sociala, precum si diferentele institutionale. Vom discuta cu expertii Comisiei, pentru a identifica impreuna solutiile existente, pentru ca altfel va fi extrem de greu sa se atinga obiectivele pe care Strategia le va propune", afirma Luhan.

Romania ar putea obtine beneficii importante din Strategia Dunarii "Strategia UE pentru regiunea Dunarii este un nou instrument de cooperare in cadrul UE. Romania poate obtine beneficii importante din Strategia Dunarii. Dintre statele dunarene, tara noastra detine cea mai mare suprafata din bazinul Dunarii si sectorul cel mai lung al fluviului. Am cerut Comisiei Europene sa fie alocate fonduri suplimentare pentru prioritatile ce vor fi stabilite in cadrul Strategiei UE privind Dunarea din fondurile structurale", a declarat Petru Luhan, in cadrul discutiilor purtate anterior in cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regionala.

Potrivit Comisiei Europene, o suma considerabila este deja alocata regiunii Dunarii prin intermediul numeroaselor programe de finantare ale UE (spre exemplu, aproximativ 100 miliarde EUR prin Fondurile Structurale 2007-2013).

Sunt disponibile, de asemenea, alte surse de finantare, prin intermediul institutiilor de finantare internationale (de exemplu, Banca Europeana de Investitii BEI: 30 miliarde de euro), autoritatile nationale, regionale si locale.

Strategia UE privind regiunea Dunarii isi propune sa actioneze in directia alinierii fondurilor existente la obiectivele pe care aceasta le-a stabilit.

"Strategia trebuie sa aduca beneficii concrete pentru cetatenii europeni, care au nevoie de cresterea valorii economice a regiunii, utilizarea Dunarii ca sursa de energie si valorificarea potentialului in transporturi. Protectia biodiversitatii, protectia cetatenilor, lupta impotriva crimei organizate, prevenirea traficului uman si a bunurilor, alaturi de diversitatea culturala sau dezvoltarea potentialului turistic trebuie sa fie prioritati ale documentului strategic european. UE trebuie sa sprijine Regiunea Dunarii pentru cresterea valorii sale economice", a mai spus Petru Luhan, care a participat la evenimentele organizate de Comisia Europeana la Ulm, Budapesta, Constanta si Wachau, unde au fost analizate elementele Strategiei.

Petru Luhan este membru titular in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, membru supleant in Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne si vicecoordonator in Subcomisia pentru Securitate si Aparare.

Extindere pe piața farmaceutică. O companie intră pe o nouă nișă, după aprobarea dată de Concurență
Extindere pe piața farmaceutică. O companie intră pe o nouă nișă, după aprobarea dată de Concurență
Consiliul Concurenței a aprobat marți, 15 octombrie, o tranzacție pe piața produselor farmaceutice. O companie care distribuie medicamente intră pe segmentul produselor veterinare....
Top 5 trucuri pentru a face telefonul să funcționeze mai rapid. Numărul 2 și 3 sunt esențiale
Top 5 trucuri pentru a face telefonul să funcționeze mai rapid. Numărul 2 și 3 sunt esențiale
Pe măsură ce un smartphone este folosit zi de zi, acesta poate începe să funcționeze mai lent, afectând experiența utilizatorului. Însă, prin câteva trucuri simple, orice telefon poate...
#dunare, #finantare, #strategie, #ue , #Stiri Turism

Curs valutar

1 EUR = 4.9755 RON

0.0011

1 USD = 4.5603 RON

0.0102
  1. Merită efortul să deții o mașină electrică? Concluzia unui șofer care conduce de patru ani un astfel de vehicul
  2. Compania care trimite acasă mii de angajați. De ce s-a ajuns la concedieri masive
  3. Creatorul Bitcoin ar fi fost identificat. Ce spune acesta despre asocierea cu pseudonimul Satoshi Nakamoto
  4. Dacia a dezvăluit SUV-ul Bigster, cel mai mare model din istoria mărcii. Autoturismul va fi produs tot la Pitești FOTO/VIDEO
  5. Ucraina îl lovește pe Putin unde îl doare cel mai rău. Investițiile Rusiei se prăbușesc
  6. Fenomenul care lovește Rusia se răspândește rapid. Criză acută din cauza sancțiunilor SUA
  7. Un producător celebru cheamă în service zeci de mii de mașini. Motivul este o defecțiune care le-ar putea face să ia foc
  8. Robotaxi-ul Tesla "Cybercab" a fost dezvăluit de Elon Musk. Când va fi gata de lansare FOTO VIDEO
  9. Tarifele RCA, plafonate doar „în teorie”: Șoferii plătesc sute de lei în plus față de anul trecut. Cum reusșesc adiguratorii să mărească tarifele
  10. Viceguvernatorul BNR: „UE are legi dure contra spălării banilor”. La ce trebuie să fie atente băncile și persoanele fizice