Pasaportul COVID, aprobat definitiv in UE. Cand va fi emis in Romania

Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 11:06
902 citiri
Pasaportul COVID, aprobat definitiv in UE. Cand va fi emis in Romania
Certificatul verde digital va intra in vigoare de la 1 iulie FOTO Facebook/ STS

Europarlamentarii au aprobat definitiv miercuri, 9 iunie, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID, pentru a facilita calatoriile in interiorul UE si pentru a contribui la redresarea economica.

Certificatul COVID a primit 546 voturi "pentru", 93 "impotriva" si 51 de abtineri (cetatenii Uniunii) si cu 553 voturi "pentru", 91 "impotriva" si 46 de abtineri (resortisanti ai tarilor terte), potrivit unui comunicat remis News.ro.

Certificatul va fi emis gratuit de autoritatile nationale si va fi disponibil in format digital sau pe suport de hartie. El va include si un cod QR.

Documentul va dovedi ca detinatorul a fost vaccinat, s-a vindecat in urma infectarii sau a obtinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. In practica, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor si capacitatea de a le verifica in intreaga Uniune Europeana. Astfel se vor preveni frauda si falsificarea.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Detinerea certificatului nu va fi o conditie prealabila pentru a putea beneficia de libertatea de circulatie. In acelasi timp, certificatul nu va fi considerat un document de calatorie.

Restrictii de calatorie suplimentare - doar daca sunt justificate

In cadrul negocierilor dintre institutii, eurodeputatii au obtinut un acord pentru ca tarile Uniunii sa nu poata impune restrictii de calatorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, "cu exceptia cazului in care sunt necesare si proportionale pentru protectia sanatatii publice". Va trebui sa se tina seama de dovezi stiintifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC). Masurile trebuie notificate celorlalte state membre si Comisiei Europene cu 48 de ore inainte, daca este posibil. Publicul trebuie sa fie informat cu 24 de ore inainte.

O testare accesibila, la un pret abordabil

Tarile Uniunii sunt incurajate sa asigure posibilitati de testare usor accesibile si la preturi abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis sa mobilizeze 100 de milioane de euro in cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenta. Suma este destinata statelor membre, astfel incat sa poata cumpara teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

Vaccinurile

Toate tarile Uniunii trebuie sa accepte certificate de vaccinare em ...citeste mai departe despre "Pasaportul COVID, aprobat definitiv in UE. Cand va fi emis in Romania" pe Ziare.com

De ce limitarea adaosului la importuri la 5% nu va ajuta cu nimic alimentele românești. Economist: „Controlul prețurilor nu rezolvă nicio problemă, ci o agravează”
De ce limitarea adaosului la importuri la 5% nu va ajuta cu nimic alimentele românești. Economist: „Controlul prețurilor nu rezolvă nicio problemă, ci o agravează”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, joi, că se lucrează la proiectul privind limitarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, menţionând că "există o...
Honor lansează Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori. Cum se poate accesa
Honor lansează Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori. Cum se poate accesa
Honor a anunțat disponibilitatea Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori începând cu 10 mai. Primele dispozitive care vor primi această actualizare sunt Honor Magic6 Pro și Honor Magic V2. Acest...
#pasaport de vaccinare, #pasaport covid, #certificat verde digital , #Stiri Turism