Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mircea Cartarescu, in format "de buzunar"

Mircea Cartarescu, in format "de buzunar"
Humanitas a publicat o noua editie in format "de buzunar" (poche) a operelor lui Mircea Cartarescu in care apar trei texte publicate, initial, in volumul "Nostalgia", dar si epopeea "Levantul."Rem", "Gemenii" si povestirile din "Mendebilul", publicate acum in format "de buzunar", au aparut initial in volumul lui Cartarescu "Visul" din 1989.

Cartea a primit atunci Premiul Academiei Romane, iar in 1992, traducerea franceza "Le reve" a fost nominalizata la Premiul Medicis pentru carti straine. In 1993, Cartarescu a adaugat un prolog si un epilog si a publicat editia integrala a cartii "Visul" sub titlul "Nostalgia'". Cartea a aparut atunci subintitulata "roman".

Publicat si el in format "poche", volumul "Levantul" este o epopee. Dupa "A¢iganiada" de Ioan Budai Deleanu, volumul lui Cartarescu, publicat initial in 1990, e considerat o a doua epopee a literaturii romane. In 1999, volumul a fost dramatizat si pus in scena la Teatrul Bulandra de Catalina Buzoianu.

Profesor din 1990 la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, Cartarescu a participat la seminarii si conferinte internationale si a benficiat de burse literare. Ultima dintre acestea a fost prestigioasa bursa de la Akademie Schloss Solitude din Stuttgart (2006).


Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 958 ori