Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Master Planul pe turism trebuie aplicat de toate autoritatile, altfel nu va avea succes

Master Planul pe turism trebuie aplicat de toate autoritatile, altfel nu va avea succes

Master Planul pentru sectorul turistic, care va fi elaborat pana in luna iulie de catre experti internationali si romani, trebuie sa fie pus in aplicare de catre toate autoritatile din Romania, inclusiv cele locale, pentru a fi un succes, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

"Daca dupa luna iulie vom reusi sa punem in aplicare acest master plan, el va fi un succes. Daca nu, el va ramane un document, ca multe altele in ultimii 17 ani", a spus Berceanu la sedinta inaugurala a Comitetului de Evaluare a Master Planului pentru dezvoltarea turismului din Romania.

Planul, dezvoltat de Autoritatea Nationala pentru Turism si experti ai Organizatiei Mondiale a Turismului, trebuie sa fie aplicat si sa nu ramana o simpla strategie a unui minister, a mentionat Berceanu.

"Planuri pentru dezvoltarea turismului s-au mai facut, chiar prea multe planuri si prea putine realizari de punere in practica. Acum cred ca vom putea depasi aceasta situatie care s-a perpetuat la noi", a afirmat ministrul.

Implicarea unor experti internationali in elaborarea Master Planului pentru sectorul turistic din Romania va fi benefica, pentru ca analiza nu va contine elemente de subiectivism.

"Poate ei vor vedea cu un ochi mai obiectiv potentialul si problemele turismului. Trebuie o analiza mai profesionista si mai putin legata de anumite subiectivisme ale noastre", a aratat Berceanu.

Sectorul turistic nu se poate dezvolta individual si este legat de multe alte domenii, inclusiv cel de transporturi. Autoritatile locale, tour-operatorii, Guvernul si alte autoritati centrale au de foarte multe ori interese separate in ceea ce priveste turismul, dar ele trebuie sa ajunga convergente, a afirmat ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Berceanu a dat ca exemplu aeroportul de la Tulcea, care ar trebui sa detina un element foarte important pentru turism, cu o clientela in care pnderea turistilor poate sa ajunga la 80-90%.

"Trebuie sa ne tinem de aplicarea masurilor recomandate de experti. Asta este problema noastra, facem planuri, le punem in sertare si ne continuam activitatea ca si cand ele nu ar exista", a adaugat Berceanu.

Master Planul pentru turism va fi finalizat in luna iulie, iar recomandarile vor fi transpuse in acte normative, cu aplicare pe termen scurt, mediu si lung. Strategia va include sase directii principale, respectiv infrastructura si transport, dezvoltarea resurselor umane, cercetare si statistica, analiza economica, dezvoltarea institutionala si investitii.

Acest plan va permite stabilirea prioritatilor turismului in concordanta cu politicile sectoriale din Romania.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1012 ori