Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lyon: Capitala gastronomica a lumii! Partea II

Lyon: Capitala gastronomica a lumii! Partea II
Faptul ca Lyon a fost capitala inaintea Parisului este foarte important pentru localnici, care nici pana astazi nu au uitat cum trupele Conventiei din Paris voiau sa rada orasul in 1792.



Viziteaza:



 



Bazilica Notre-Dame a fost ridicata in
1872. Lacasul de cult a fost crutat de prusaci in razboiul din 1870, armata
oprindu-se la Dijon. Istoria teatrelor romane de langa bazilica stau la baza
construirii muzeului galo-romanic.





Usile caselor ascund intrari in spatele carora se afla coridoare intunecate,
curti largi si camere racoroase. Pe aici duceau tesatorii stofele lor valoroase
catre comercianti.



In asa numitele „traboules” s-au ascuns mai tarziu dusmanii iacobinilor, iar
tesatorii au pregatit revolta. Tot acolo s-au ascuns cei care luptau impotriva
ocupatiei germane. O strada cu multe astfel de ascunzatori este Rue du Boeuf.



 
 



Atrac?iile principale sunt:



 



    *
gr?dina zoologic?



    *
gr?dina botanic?



    *
serele



    *
roseraiul



    *
velodromul



    *
trenule?ul copiilor



 



Festivaluri ?i evenimente:



 



    *
8 decembrie : "Imaculata Concep?iune", "S?rb?toarea
Luminilor" sau "La fete de la Lumiere".



    *
Festivalul "Noptile Colinei Fourviere" sau "Les Nuits de
Fourviere".



    *
Festivalul "Nop?i Sonore" sau "Nuits sonores".



    *
Bienala de art? contemporan? a Lyonului.



    *
Bienala dansului.



    *
Festivalul de salsa.



  



Muzee:



 



Muzeul de Arta Decorativa: in aceeasi
cladire cu Muzeul Textilelor - vila Lacroix-Laval - se gaseste si Muzeul de
Arta Decorativa, deschis in 1925. Are una dintre cele mai bogate si variate
colectii din lume, remarcabila mai ales pentru piesele de mobilier realizate
manual in ateliere celebre din Paris sau Lyon. Si in sectiunea dedicata
ceramicii se gasesc piese deosebite. Vizitatorii pot admira si cea mai bogata
colectie de obiecte din majolica italiana, in stil renascentist.



 



Muzeul de Arta Contemporana: vizitat anual
de peste 130.000 de persoane, este cel mai bun loc pentru a descoperi ultimele
tendinte si teme ale artistilor contemporani francezi. Periodic, aici sunt
prezentate lucrarile unor artisti straini.



 



Muzeul de Arta: sediul muzeului este fosta
Abatie Saint Pierre, in chiar centrul orasului. Aici veti gasi una dintre cele
mai bogate colectii de arta din Franta, o parte dintre cele mai bune piese
fiind expuse in cei peste 7000 de metri patrati disponibili. De la arta vechii
Grecii si a vechiului Egipt la colectii de sculptura si pictura medievala sau
lucrari ale marilor maestri moderni si contemporani, muzeul din Lyon are cate
ceva pentru gusturile fiecaruia.



 



Muzeul Civilizatiei Galo-Romane: o
prezenta fireasca intr-un oras care a jucat un rol important in vechea istorie
a Frantei, muzeul a fost inaugurat in noiembrie 1975. Dar ideea infiintarii
unui muzeu de arheologie era mai veche. In 1957 o mare parte din colectia
galo-romana de la Muzeul de Arta a fost transferata intr-un nou sediu provizoriu.
Ulterior s-a inceput constructia unui muzeu, pentru a gazdui comorile adunate
de-a lungul deceniilor.



 



Muzeul Textilelor: primul muzeu de gen,
Muzeul de Arta si Industrie a fost infiintat de Camera de Comert din Lyon in
1864, iar in 1946 a fost mutat in Vila Villeroy, superb edificiu reprezentativ
pentru arhitectura franceza a secolului XVII, primind si noul nume. In salile
muzeului veti putea descoperi in detaliu istoria industriei de matasuri si
textile in regiune si nu numai, din perioada Renasterii si pana in prezent. In
sectiuni speciale sunt prezentate matasuri din Spania, Sicilia, Italia, Orient,
covoare persane, tapiserii copte, costume vechi.



 



Distractii si bunatati



 



La o scurta plimbare, de seara, Lyonul isi
arata cea de-a doua fata. De la  ora
22.00, multe cladiri raman inconjurate de stralucire. Bazilica de la Fourviere
pluteste pe un nor albastru, iar cupola primariei sclipeste aurie. Stralucirea
luminilor de pe chei si poduri deseneaza usor cursul raurilor. Odata cu anuala
„petrecere a luminilor” de la inceputul lui decembrie, Lyon se transforma
intr-un Oras al Luminilor.



 



Gurmanzii pot avea cel mai bun acces la
celebra bucatarie lyoneza, intr-o plimbare prin piata de pe bulevardul Croix
Rousse. Din secolul al XV-lea se comercializeaza aici nu doar legume si fructe,
ci si carne. In micile localuri „bouchons”, oaspetii se pot infrupta din
specialitatile preparate odinioara de specialistele tesatoare.



 



Carnatii „Andouillettes”, chiftelele din
carne de vitel „Quenelles” sau salata de linte sunt doar cateva dintre bucatele
bucatariei lyoneze. Nu degeaba Lyonul poarta numele neoficial de „Capitala
Gastronomiei”. Nicaieri in Franta nu exista mai multi bucatari de top.



 






Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5464 ori