Litoralul aduce un profit imobiliar mai mare decat muntele - 12 Mai 2008

Luni, 12 Mai 2008, ora 10:27
841 citiri
Litoralul aduce un profit imobiliar mai mare decat muntele - 12 Mai 2008

Chiria pentru apartamentele de la mare a crescut cu 20%, in timp ce piata din zona montana stagneaza.Piata chiriilor de la malul marii creste de la an la an, in principal datorita celor care vin sa desfasoare activitati comerciale sau sunt detasati cu munca in Constanta, in timp ce la munte piata ramane constanta de cativa ani. "Fata de 2007, chiriile apartamentelor din Constanta, in functie de zona, de suprafata si de dotari, s-au scumpit cu 10-20%", ne-a spus Ioan Ududec, directorul agentiei imobiliare Elion.


Daca anul trecut, in cartierele marginase ale Constantei se mai putea gasi o garsoniera de inchiriat cu circa 100 de euro, anul acesta, cea mai ieftina garsoniera nu se inchiriaza cu mai putin de 120 de euro pe luna.


"Garsonierele din cartierele marginase se inchiriaza cu sume cuprinse intre 120 si 150 de euro pe luna", a precizat Ioan Ududec. Apartamentele cu trei si patru camere din cartierele nu prea bine cotate, precum Kilometrul 4-5 si Poarta 6, ajung sa fie inchiriate cu 250-300 de euro.


Valoarea chiriei este mai mare la apartamentele din centrul Constantei, intrucat si preturile de inchiriere sunt mai mari. O garsoniera intr-un cartier din centru poate fi inchiriata cu pretul unui apartament cu trei camere dintr-un cartier de la marginea orasului.


"In cartiere precum Tomis, Tomis 2, ICIL, pretul de inchiriere a garsonierelor incepe de la 150-250 de euro, in timp ce apartamentele de trei-patru camere ajung sa se inchirieze pentru 500-600 de euro pe luna", a amintit directorul agentiei imobiliare Elion. Principala categorie a clientilor care inchiriaza apartamente in Constanta este constituita din oameni de afaceri.


La munte, pe Valea Prahovei, intre Campina si Predeal, piata chiriilor este una constanta, fara majorari. "Pretul chiriei la apartamente este acelasi ca si anul trecut, ca si acum doi ani. Oferta de apartamente de pe Valea Prahovei este mai mare, motiv pentru care chiria nu a crescut", ne-a spus Ciprian Kore, directorul agentiei imobiliare Mervani.


In continuare, o garsoniera poate fi inchiriata, intre Campina si Predeal, cu un pret situat intre 150 si 200 de euro pe luna. Apartamentele cu doua si trei camere variaza ca pret de inchiriere intre 300 si 500 de euro.


Cele mai scumpe imobile de inchiriat sunt situate in Sinaia si Predeal. O categorie importanta de clienti care inchiriaza imobile la munte le subinchiriaza. "Apartamentele, vilele sunt inchiriate pe perioade mai lungi, sunt inscrise in circuitul turistic, dupa care sunt subinchiriate", a amintit Kore.


Chirie de vila

Vilele sau apartamentele in vila la malul marii se inchiriaza pentru 1.500 si 2.000 de euro. "Pentru a fi inchiriata cu pret maxim, vila trebuie sa fie dotata cu garaj, curte, incalzire centrala si altele", spune Ioan Ududec.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...