Litoralul, supraaglomerat in weekend. Statiuni intregi, fara un loc liber de cazare

Luni, 04 August 2014, ora 12:45
1691 citiri
Litoralul, supraaglomerat in weekend. Statiuni intregi, fara un loc liber de cazare

Numarul celor care s-au cazat in acest weekend in structurile de cazare oficiale s-a ridicat la 120.000 de turisti, fiind cel mai aglomerat sfarsit de saptamana al actualului sezon estival.

Cei care au ales litoralul ca destinatie de vacanta, dar si localnicii au avut parte de numeroase evenimente. Presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, Corina Martin, a declarat pentru Mediafax ca in statiunea Mamaia nu se mai gaseste niciun loc de cazare, iar in sudul litoralului gradul de ocupare depaseste 90 la suta, ea adaugand ca turistilor care au ales structuri de cazare oficiale li se adauga alte cateva mii care s-au cazat la rude sau la localnici.

"Estimam ca in acest weekend am avut pe litoralul romanesc peste 120.000 de turisti. Evident acestora li se adauga turistii care stau la rude, la localnici, in apartamente sau in structuri de cazare care nu sunt inca autorizate. A fost cel mai plin weekend de pana acum. In Mamaia si Mamaia Nord - Navodari am avut 100% grad de ocupare si estimez un 90 - 92,93 la suta in sudul litoralului. De acum, in mod cert ne asteapta weekend-uri la fel de pline, dar si in timpul saptamanii inregistram un grad de ocupare foarte mare. Mamaia va ramane in suta la suta grad de ocupare pana la finalul lunii august", a afirmat Corina Martin.

Circa 30.000 de turisti doar in Mamaia

Ea a mentionat ca estimeaza ca in Mamaia s-au aflat la sfarsitul acestei saptamani aproximativ 30.000 de turisti. "In Mamaia au fost peste 25.000 de turisti daca luam in considerare numarul oficial de locuri de cazare, dar estimez ca sunt mai mult de 30.000 de turisti. Faptul ca aici sunt mai multe evenimente si Mamaia este recunoscuta ca si capitala a distractiei face ca marea parte a turistilor sa aleaga in primul rand Mamaia si de-abia dupa aceea si statiunile din sudul litoralului", mai spune presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii.

Intr-adevar, sambata seara Mamaia a fost arhiplina. Era aproape imposibil sa mai gasesti un loc de parcare, fie ca era vorba de parcari cu plata sau de cele "la liber". Din aceasta cauza, multi conducatori auto si-au lasat autoturismele pe spatiile verzi din statiune, motiv pentru Politia Locala sa le blocheze rotile cu deja celebrele "caracatite".

Faleza din Mamaia era, la randul ei, neincapatoare deoarece multi turisti, dar si constanteni iesisera fie la plimbare, fie socializau cu prietenii la vreo terasa sau asteptau sa vada carnavalul din Mamaia, editia la care primarul Radu Mazare s-a costumat in Stefan cel Mare.

Piateta Perla s-a umplut de lume atunci cand carul alegoric al Primariei a oprit pentru a-i permite lui Radu Mazare, dar si invitatelor sale speciale, cantaretele de muzica populara Irina Loghin si Maria Carneci, sa urce. A fost nevoie ca o masina a unei firme de paza si protectie sa mearga in fata carului alegoric pentru a-i deschide drumul si a-i face loc prin multime. Dupa aproape o ora, carul alegoric a ajuns in Piateta Cazino, acolo unde urma sa inceapa spectacolul. Aici oamenii se stransesera deja si asteptau sa vada ce surprize le pregatisera organizatorii carnavalului. Turisti si localnici, deopotriva, au avut parte de scene de lupta, de melodii populare, interpretate de Irina Loghin si de Maria Carneci, de dansuri orientale, dar si de un spectacol de o ora, in care Radu Mazare a jucat rolul domnitorului Stefan cel Mare.

Primarul Constantei s-a retras si el de pe scena la finalul momentului istoric, insa carnavalul a continuat, iar oamenii ramasi in Piateta Cazino au putut vedea show-ul fiecarui club, dar si diverse prezentari de moda.

Multi constanteni au preferat sa plece spre casa dupa momentul Stefan cel Mare, inghesuindu-se sa prinda ultimele autobuze si microbuze catre Constanta. Acestea au fost totusi neincapatoare pentru cei care doreau sa urce in ele si nu putini au fost cei care au preferat sa mearga pe jos spre locuintele lor.

Dintre cei ramasi sa vada carnavalul pana la final, multi au ales apoi sa mearga in cluburi si sa continue distractia pana in zori.

Si traficul rutier s-a desfasurat cu dificultate, la fel ca in fiecare weekend estival soferii fiind nevoiti sa mearga bara la bara indiferent daca se indreptau spre Constanta sau se duceau catre Navodari.

La numai cativa kilometri de Mamaia, turistii, dar si localnicii aveau parte de o altfel de distractie. Amatorii de sporturi de contact au putut urmari la Sala Sporturilor din Constanta cea de-a treia editie si ultima gazduita pe litoral in aceasta vara a Galei Superkombat. Nume importante in ring, printre care Catalin Morosanu, dar nu numai, invitatul special al acestei gale fiind tripul campion mondial de K1 Remy Bonjasky. Spectatorii nu au fost dezamagiti, luptele au fost spectaculoase, cateva dintre acestea incheindu-se inainte de limita.

Sudul litoralului a fost si el bogat in evenimente la sfarsitul acestei saptamani. Cel mai important a fost, poate, concertul de pe plaja din Venus si Saturn, care a adunat zeci de mii de persoane. Oamenii au venit sa asculte si sa se distreze alaturi de nume importante ale scenei romanesti si nu numai, invitata speciala a acestui concert fiind artista internationala Oceana. Peste cinci ore cei prezenti au cantat si au dansat pe melodiile trupei 3 Sud-Est, pe hit-urile lui Smiley, ale lui Oceana, Holograf, Stefan Banica Junior si Voltaj.

Tot sambata, mii de persoane au putut urmari ultima seara de concerte din cea de-a zecea editie a festivalului "Folk You" din Vama Veche, unde au urcat pe scena, printre altii, Maria Gheorghiu, Alexandru Andries, Ada Milea, Florin Chilian, Vita de Vie si Celelalte Cuvinte, cantarile prelungindu-se dupa miezul noptii.

In pofida numarului mare de turisti, politistii constanteni spun ca nu s-au confruntat cu evenimente in zona litoralului. Potrivit reprezentantilor IPJ Constanta, la sfarsitul acestei saptamani nu au avut loc incidente,

scandaluri sau diverse agresiuni in zona de litoral.

Duminica dupa-amiaza, multi dintre turistii aflati pe litoral au inceput sa plece spre casele lor. Potrivit reprezentantilor Serviciului Politiei Rutiere Constanta, in prezent se inregistreaza valori ridicate de trafic pe DN 39 intre Eforie Sud si Eforie Nord, fara a fi insa blocaje, politistii asteptandu-se ca si in urmatoarele ore sa fie aglomerat pe drumul care leaga sudul litoralului de Autostrada Soarelui.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#turism mamaia, #turisti litoral , #Stiri Turism