Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Jonathan Littell a obtinut premiul Goncourt pentru ''Les Bienveillantes''

Jonathan Littell a obtinut premiul Goncourt pentru ''Les Bienveillantes''

Cel mai prestigios premiu literar francez, Goncourt, a fost decernat luni americanului Jonathan Littell pentru romanul sau 'Les Bienveillantes', despre confesiunile unui fost ofiter SS, relateaza AFP si AP.Premiul Goncourt i-a fost atribuit din primul tur cu 7 voturi pentru si 3 impotriva, a precizat juriul.

'Les Bienveillantes' este confesiunea unui fost ofiter SS. Max Aue, un intelectual rafinat devenit un tehnician al ororii, descrie, la persoana intai si fara nici o remuscare, atrocitatile pe care le-a comis pe frontul de Est. Cartea a constituit evenimentul editorial al toamnei in Franta, cu aproape 250.000 de exemplare vandute.

Nascut in 1967 la New York, Jonathan Littell este fiul jurnalistului si scriitorului american Robert Littell, specialist in romane de spionaj. El a crescut si si-a facut studiile in Franta, inainte de a-si completa formarea in universitati americane.

Cartea a primit comentarii elogioase din partea majoritatii criticilor literari. Insa demersul lui Jonathan Littell - de a face dintr-un ofiter SS un personaj de roman - a fost criticat de asemenea, de exemplu de cineastul evreu Claude Lanzmann, regizorul filmului 'Shoah'.

Jonathan Littell, care locuieste la Barcelona, nu a acordat pana in prezent decat foarte rar interviuri si a declarat ca nu-l intereseaza premiile literare.

'Les Bienveillantes' primise deja marele premiu pentru roman al Academiei franceze.

Totodata, premiul Renaudot, o alta distinctie importanta, a fost atribuit autorului francezo-congolez Alain Mabanckou pentru 'Memoires de porc-epic'.

Alain Mabanckou a fost ales din al zecele tur, cu sase voturi pentru si cinci impotriva.

Nascut la Pointe-Noire (Congo), Alain Mabanckou preda din 2002 literatura francofona in SUA. Primul sau roman, 'Bleu Blanc Rouge' (1998), este 'o poveste a unor dandy din Congo', iar 'African psycho', in 2001, primul sau succes, aduce in atentie un criminal in serie african.

In 2002, Alain Mabanckou a devenit profesor de literatura francofona la Universitatea din Michigan.

In 2005, romanul sau 'Verre casse' a figurat printre nominalizarile la premiul Renaudot si a obtinut premiul RFO pentru roman.

Dupa trei ani in Michigan, Alain Mabanckou s-a alaturat in octombrie prestigioasei universitati din California-Los Angeles (UCLA).

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 915 ori