Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

IU-ICV cere suspendarea imediata a moratoriului impus de Spania romanilor si bulgarilor

IU-ICV cere suspendarea imediata a moratoriului impus de Spania romanilor si bulgarilor

Grupul parlamentar IU-ICV a cerut suspendarea imediataa moratoriului pe care Spania l-a impus cetatenilor din Bulgaria si Romania, care tocmai au aderat la UE si care, in opinia grupului, trebuie sa aiba'toate drepturile laborale inerente conditiei lor de cetateni comunitari'.

Este vorba despre o propunere prin care IU-ICV cere executivului sa suspende imediat moratoriul de doi ani impus bulgarilor si romanilor, pentru ca, in acord cu spiritul comunitar, acestia sa beneficieze plenar de toate drepturile de munca decurgand din statutul lor de cetateni comunitari.

In textul initiativei parlamentare se aminteste cain ianuarie a avut loc aderarea cu drepturi depline a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Cetatenii acestor tari pot lucra pe cont propriu dar, in perioada de tranzitie impusa de Spania, vor exista restrictii in acest sens, motiv pentru care ei 'vor fi mai putin europeni decat ceilalti'.

In opinia grupului, este necesar ca situatia safie analizatasi sai se dea un raspuns avand in vedere nu numai piata muncii spaniola, ci si comportamentul solidar dintre statele membre. in plus, ei avertizeazaca, daca vor fi stabilite limitari ale fortei de munca in timp ce nu se limiteaza libera circulatie si dreptul de rezidenta, existapericolul de sporire a economiei subterane si a numarului de falsi muncitori independenti.

Pe aceeasi linie, textul aminteste catrebuie luatain consideratie 'supraincarcarea inutila cu munca administrativa a guvernelor regionale din toate provinciile'.
Pentru aceste motive, grupul parlamentar prezidat de Gaspar Llamazares considera suspendarea moratoriului 'nu numai necesara dar si urgenta'.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 905 ori