Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Intrarea Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana «deturneaza» tranzitul de pe Coridorul 10

Intrarea Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana «deturneaza» tranzitul de pe Coridorul 10

Intrarea Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana pune o problema - Serbia ar putea fi ocolita de traseele de transport si tranzit - afirma secretarul Asociatiei pentru Transport si Comunicatii din Camera de Comert a Serbiei, Dusan Mladenovic.

Avertismentele sale nu sunt fara temei, o confirma faptul ca in ianuarie si februarie, tranzitul pe soselele din Serbia a scazut cu 20% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut. Se apreciaza ca asa-numitul Coridor 10 si-a pierdut primatul in fata Coridorului 4, deoarece potrivit actualei proceduri si a regulilor UE, TIR-urile pot sa mearga snur pe Coridorul 4, fara a fi oprite in nici un punct [de frontiera]. De aceea, Serbia va pierde venituri importante prin reducerea incasarilor taxei de autostrada.

Daca acest trend negativ va continua, se apreciaza ca 100.000 de tiruri vor ocoli anul acesta Serbia, ceea ce inseamna pierderi de 15 milioane de euro in incasari. Pe parcursul anului trecut, Compania Nationala a Drumurilor din Serbia a incasat 180 de milioane de euro din taxa de drum. Mladenovic sustine insa ca nu este cazul sa se intre in panica, deoarece "CNDS incearca in ultimii trei ani sa stopeze, prin anumite proceduri, trendurile negative din incasari". "Doar asa am putea sa concuram Coridorul 4 de tranzit prin Bulgaria si Romania.

Serbia ar trebui sa introduca tehnologie ultramoderna la frontiere, astfel incat prin punctele de trecere sa fie urgentat tranzitul masinilor si al marfurilor. De asemenea, printr-o colaborare stransa cu Directia Vamilor, s-ar putea simplifica si controlul vamal prin utilizarea asa-numitului «sistem de tranzit TIR». Prin activarea acestui sistem, reintrodus in Serbia in urma cu sase ani, au fost reduse costurile transportului si a fost urgentat tranzitul prin punctele de frontiera". "Imbunatatirea transportului pe Coridorul 10 reiese si din faptul ca in 2002 au fost eliberate 1.516 de licente de transport TIR, iar in 2006 - 8.300", explica Mladenovic.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 944 ori