Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Intelegere secreta SUA-UE privind datele pasagerilor

Intelegere secreta SUA-UE privind datele pasagerilor
In 2004, Uniunea Europeana si Statele Unite au cazut de acord ca agentiile aeriene care parasesc Europa cu destinatia SUA sa furnizeze o serie de informatii privitoare la fiecare pasager. Acordul a venit ca urmare a unor negocieri detaliate cu SUA in ceea ce priveste modul in care informatiile vor fi comunicate, cum vor fi folosite, cine va avea acces la ele si cat timp vor fi pastrate. Negocierile de reinnoire a acordului au esuat chiar inaintea termenului limita, 30 septembrie 2006, lasand companiile aeriene in supensie.
Teoretic, o companie care furnizeaza informatii despre pasageri pentru SUA poate fi gasita, sub protectia legislatiei europene, in timp ce o companie aeriana care esueaza sa furnizeze informatii poate fi localizata de SUA, sau i se pot ridica drepturile de aterizare. Acordul trebuia reinnoit deoarece Curtea Europeana de Justitie a hotarat, in mai, ca acesta nu avea o baza legala foarte solida in legislatia europeana.

Acordul prevedea ca poate fi controlata baza de date cu rezervari si pot fi scoase 34 de tipuri de informatii despre fiecare pasager. Motivul acestor preluari de informatii era ca Statele Unite sa poata identifica posbilii teroristi. Atacurile din 11 septembrie 2001 au insemnat inceputul tranzactiei cu informatii despre pasageri. Insa acordul nu a multumit ambele parti implicate. Statele Unite ale Americii au cerut ca datele despre pasageri sa poata fi impartasite si cu alte agentii guvernamentale ale SUA, inclusiv FBI.

Pe de alta parte, legislatia europeana prevede o protectie mai mare a datelor care urmeaza sa fie furnizate. Parlamentul European a fost intotdeauna in dezacord cu Comisia Europeana, in privinta faptului ca regimul de protectie a datelor este adecvat. Principala teama este aceea ca datele pot fi folosite cu alte scopuri decat cele de prevenire a terorismului.

Conform BBC, SUA au dreptul de accesa datele cu 72 de ore inainte ca avionul sa decoleze. Cu toate acestea, cea mai mare parte a informatiilor este disponibila abia in jurul orei de decolare a avionului. Motivul pentru care Curtea Europeana a Justitiei a anulat acordul sta in greseala facuta de Comisie: informatiile au fost folosite pentru motive de securitate, fiind nevoie de cooperarea dintre state, in timp ce acordul isi avea bazele in legea europeana privitoare la piata interna.

Antena 3 TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 797 ori