Idei de vacanta: lupte medievale, la Cetatea Rasnov

Joi, 05 August 2010, ora 17:39
3756 citiri
Idei de vacanta: lupte medievale, la Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov este din nou deschisa turistilor, dupa ce timp de un an a fost inchisa pentru renovare. "Redeschiderea cetatii era de multa vreme asteptata, iar in prezent aceasta este sigura si nu va crea niciun fel de probleme vizitatorilor", a declarat primarul orasului Rasnov, Adrian Vestea, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Primarul a enumerat o serie de evenimente organizate cu ocazia redeschiderii cetatii, in timp ce Directorul Directiei de Cultura din cadrul Primariei Rasnov a vorbit despre grava afectare a vestigiilor cetatii cauzate de fostul administrator.

Primaria din Rasnov organizeaza o serie de evenimente care marcheaza cultural redeschiderea cetatii. O parte din finantare provine din fonduri europene, orasul Rasnov avand un proiect de 10 miliarde euro, accesat individual, potrivit primarului, Adrian Vestea.

Acesta a explicat pentru Bloombiz.ro care sunt evenimentele lunii august in cetate.

“Unul dintre ele este Festivalul de Muzica Usoara, in parteneriat cu Mihai Traistariu. Alt eveniment este cea de-a 10-a editie a Festivalului Curtea Comediantilor, un festival medieval”, a mentionat primarul orasului Rasnov.

Intre 6 si 15 august va avea loc Festivalul International de Film Istoric.

"Un alt eveniment este Festivalul de Film International care va incepe de vineri, pana pe 15 august. Este un festival inedit, bazat pe trei sectiuni. Una dintre sectiuni este cel de-al doilea razboi mondial, cealalta sectiune este dedicata Reginei Maria, ultima romantica a Europei. In trecut, centrul orasului se numea Piata Regina Maria. Am considerat ca este necesar sa ii dedicam si dansei o sectiune, iar cealalta sectiune este dedicata marelui ducat Luxemburg, foarte implicat alaturi de tara noastra in activitatile culturale", mai spune Vestea.

Toate aceste sectiuni vor avea pelicule, care vor fi proiectate fie in sala de cinematograf, fie in gradina cetatii. Filmele cele mai bine cotate vor fi proiectate seara, pe un ecran, in gradina cetatii.

In weekendul 20-22 august va avea loc un Festival de Arta, in timp ce in perioada 27-29 august va avea loc cea de-a doua editie a Festivalului de Reconstituire Istorica.

Potrivit primarului din Rasnov, la acest festival vor lua parte reprezentanti din 10 tari, iar participantii vor purta uniforme vechi, incepand cu cele de pe vremea dacilor, continuand cu uniformele romane, si cu cele purtate de armatele din timpul celor doua razboaie mondiale.

“Vom avea soldati din secolul XVI, din Primul Razboi Mondial, din al Doilea Razboi, se vor reconstitui si anumite lupte. Intr-una din zile va avea loc un asediu al cetatii Rasnov, in care armata otomana va incerca sa intre in cetatea pazita de crestini”, a mai spus Vestea.

Toata luna august intrarea in cetate va fi gratuita, de la 1 septembrie pretul unui bilet fiind de 10 lei.

Cetatea Rasnov
se afla acum in administrarea autoritatilor locale, dupa ce in perioada 2000-2007 s-a aflat in administrarea concesionarului Drumuri Publicitare.

Rasnov, doar 20% din ce ar fi trebuit sa insemne asezare medievala

Lucrarile efectuate de fostul administrator au afectat grav integritatea urmelor de civilizatie din perioada bronzului, spune Directorul Directiei de Cultura din cadrul Primariei Rasnov, Nicolae Pepene.

“In cetatea Rasnovului, inca din anii ’70 a fost descoperit un sit dacic. In gradina cetatii, langa acel sit exista si o biserica catolica, se pare ca ar fi fost o biserica foarte veche, probabil de la inceputul secolului al XIV-lea.

Ori, in prezent, nu mai exista, toate au fost excavate. Si obiectele care puteau fi descoperite acolo au disparut”, a declarat Pepene, pentru Bloombiz.ro.

Mai mult decat atat, langa gradina cetatii erau niste valuri de aparare, specifice asezarilor si cetatilor dacice.

“O parte din aceste valuri au fost excavate, pentru a se mari parcarea cetatii. Din fericire, au mai ramas doua valuri de aparare.

Suntem foarte bucurosi pentru ca daca in curand ne vom ocupa de reamenajarea muzeului, vom avea si un patrimoniu legat de cetate.

Au fost gasite piese foarte vechi, chiar si din neolitic”, a completat Directorul Directiei de Cultura din cadrul Primariei Rasnov, adaugand ca zona, ca si cercetare arheologica, mai inseamna 20% din ce ar fi trebuit sa insemne asezare preistorica si medievala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#cetatea, #concediu, #rasnov, #vacanta , #Stiri Turism