Guvernul vrea sa construim mai aproape de mare

Duminica, 01 Mai 2011, ora 16:44
1242 citiri

Guvernul vrea sa reduca zona costiera delimitata pe toata lungimea tarmului si in care sunt interzise constructiile, de la 100-300 de metri la 50-150 de metri, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de MDRT, preluat de Mediafax. 

 

Proiectul de act normativ modifica OUG 202/2002 privind gospodarirea integrata a zonei costiere.

 

"In scopul conservarii conditiilor ambientale si valorii patrimoniale si peisagistice din zonele situate in aproprierea tarmului, se delimiteaza pe toata lungimea litoralului o fasie de teren lata de 50-150 de metri, masurati de la linia cea mai inaintata a marii, in functie de latimea zonei costiere, in care sunt interzise orice fel de constructii definitive. 

 

Aceasta interdictie se aplica, de asemenea, constructiilor provizorii sau transportabile, structurilor de primire turistice cu functii de cazare, cu exceptia constructiilor pescaresti, precum si a caravanelor", se arata in proiectul de ordonanta. 

Interdictia va fi aplicabila si structurilor turistice de cazare.

In prezent, suprafata delimitata pe toata lungimea litoralului, in care sunt interzise orice fel de constructii definitive, este o fasie de teren lata de 100-300 de metri masurati de la linia cea mai inaintata a marii.

Actul normativ va abroga prevederea prin care delimitarea zonei costiere se realizeaza potrivit planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, "prin grija autoritatilor publice locale".

 

De asemenea, se propune imputernicirea de catre Guvern a autoritatii administratiei publice centrale pentru turism, alaturi de autoritatea administratiei publice centrale pentru protectia mediului, in vederea verificarii statutului legal al proprietatii in zona costiera. 

Autoritatea administratiei publice centrale pentru turism primeste si dreptul legal de a administra terenuri propritate publica a statului situate in zona costiera.

 

Autoritatea administratiei publice centrale pentru turism si autoritatea administratiei publice centrale pentru amenjarea teritoriului si urbanism vor participa la delimitarea zonei costiere si la clasificarea acesteia in zone functionale, precum si la stabilirea regimului de folosire a zonei costiere.

 

Totodata, alaturi de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor, si autoritatea administratiei publice centrale pentru turism poate administra terenurile proprietate publica a statului situate in zona costiera, plajele, cheiurile si zonele de imbaiere. 

De asmenea, daca acum doar autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor poate sa execute sau sa autorizeze, inclusiv pe proprietatea privata, lucrari pentru colectarea datelor necesare delimitarii pe uscat a proprietatii publice in zona costiera, potrivit proiectului de act normativ, vor avea competente in acest sens si autoritatea administratiei publice centrale pentru turism si autoritatea publica centrala pentru amenajarea teritoriului si urbanism.

Autoritatatile pentru turism si pentru amenajarea teritoriului si urbanism se vor implica si in clasificarea zonei costiere in zone functionale, alaturi de institutiile care se ocupa cu acest lucru in prezent, respectiv autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor, autoritatea publica centrala pentru agricultura, alimentatie si paduri.

 

Gboard, tastatura Google, primește două funcții esențiale cerute de ani de zile. Cum te ajută
Gboard, tastatura Google, primește două funcții esențiale cerute de ani de zile. Cum te ajută
Cea mai populară tastatură pentru Android, Gboard, continuă să primească îmbunătățiri care fac scrisul pe telefon mai simplu și mai eficient. În cea mai recentă actualizare, Google a...
Marea provocare pentru șoferi, după prelungirea prețurilor RCA. 3 din 10 mașini circulă fără asigurare: Ce riscă
Marea provocare pentru șoferi, după prelungirea prețurilor RCA. 3 din 10 mașini circulă fără asigurare: Ce riscă
Plafonarea tarifelor RCA a fost introdusă în România încă din aprilie 2023, după falimentul companiei Euroins, care era principalul jucător de pe piață și deținea aproximativ 30% din...
#litoral, #ministerul turismului, #constructii pe plaja , #Stiri Turism

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0002

1 USD = 4.5937 RON

0.0066
  1. Orașul din România care a investit peste un miliard de lei în modernizarea transportului în comun. "Avem o strategie clară, știm unde vrem să ajungem și muncim pentru asta"
  2. Este bine să rambursezi anticipat creditul bancar? Sfaturile unui fost director de bancă: „În România, începe sezonul ploios”
  3. O studentă din Iași a transformat ferma părinților într-o afacere de succes. Lucrează 1.000 de hectare: "Recomand agricultura doar celor care au pasiune și dedicare"
  4. Salarii tăiate pentru aproape un milion de români. Eliminarea facilităților fiscale lovește puternic în România
  5. Renault lansează pe piață o mașină în serie limitată. Peste 500 de cai putere și bateria care se încarcă imediat. Este varianta modernă a unei legende Renault FOTO/VIDEO
  6. Descoperire nemaivăzută, într-o țară îndepărtată: Comoară gigantică, valorând 80 de miliarde dolari VIDEO
  7. Șoc pentru o familie din Cluj-Napoca după ce a primit factura la electricitate. Suma uriașă pe care ar trebui să o plătească
  8. Putin, mutare pe ascuns cu SUA: Tranzacție avizată de Kremlin, cu implicarea Washingtonului
  9. Aurul doboară record după record: ce a dus la scumpirea vertiginoasă a metalului prețios văzut ca refugiu sigur în perioade de criză. Cum arată viitorul aurului
  10. Influencerul român care și-a dus Dacia 1310 în SUA pentru o călătorie de poveste. Mașina va parcurge peste 5.000 de kilometri FOTO/VIDEO