Guvernul vrea sa construim mai aproape de mare

Duminica, 01 Mai 2011, ora 16:44
1242 citiri

Guvernul vrea sa reduca zona costiera delimitata pe toata lungimea tarmului si in care sunt interzise constructiile, de la 100-300 de metri la 50-150 de metri, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de MDRT, preluat de Mediafax. 

 

Proiectul de act normativ modifica OUG 202/2002 privind gospodarirea integrata a zonei costiere.

 

"In scopul conservarii conditiilor ambientale si valorii patrimoniale si peisagistice din zonele situate in aproprierea tarmului, se delimiteaza pe toata lungimea litoralului o fasie de teren lata de 50-150 de metri, masurati de la linia cea mai inaintata a marii, in functie de latimea zonei costiere, in care sunt interzise orice fel de constructii definitive. 

 

Aceasta interdictie se aplica, de asemenea, constructiilor provizorii sau transportabile, structurilor de primire turistice cu functii de cazare, cu exceptia constructiilor pescaresti, precum si a caravanelor", se arata in proiectul de ordonanta. 

Interdictia va fi aplicabila si structurilor turistice de cazare.

In prezent, suprafata delimitata pe toata lungimea litoralului, in care sunt interzise orice fel de constructii definitive, este o fasie de teren lata de 100-300 de metri masurati de la linia cea mai inaintata a marii.

Actul normativ va abroga prevederea prin care delimitarea zonei costiere se realizeaza potrivit planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, "prin grija autoritatilor publice locale".

 

De asemenea, se propune imputernicirea de catre Guvern a autoritatii administratiei publice centrale pentru turism, alaturi de autoritatea administratiei publice centrale pentru protectia mediului, in vederea verificarii statutului legal al proprietatii in zona costiera. 

Autoritatea administratiei publice centrale pentru turism primeste si dreptul legal de a administra terenuri propritate publica a statului situate in zona costiera.

 

Autoritatea administratiei publice centrale pentru turism si autoritatea administratiei publice centrale pentru amenjarea teritoriului si urbanism vor participa la delimitarea zonei costiere si la clasificarea acesteia in zone functionale, precum si la stabilirea regimului de folosire a zonei costiere.

 

Totodata, alaturi de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor, si autoritatea administratiei publice centrale pentru turism poate administra terenurile proprietate publica a statului situate in zona costiera, plajele, cheiurile si zonele de imbaiere. 

De asmenea, daca acum doar autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor poate sa execute sau sa autorizeze, inclusiv pe proprietatea privata, lucrari pentru colectarea datelor necesare delimitarii pe uscat a proprietatii publice in zona costiera, potrivit proiectului de act normativ, vor avea competente in acest sens si autoritatea administratiei publice centrale pentru turism si autoritatea publica centrala pentru amenajarea teritoriului si urbanism.

Autoritatatile pentru turism si pentru amenajarea teritoriului si urbanism se vor implica si in clasificarea zonei costiere in zone functionale, alaturi de institutiile care se ocupa cu acest lucru in prezent, respectiv autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor, autoritatea publica centrala pentru agricultura, alimentatie si paduri.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#litoral, #ministerul turismului, #constructii pe plaja , #Stiri Turism