Gastronomie romana si bulgara

Vineri, 02 Februarie 2007, ora 08:00
2100 citiri

De la 1 ianuarie, Bulgaria si Romania fac parte din Europa. Istoria a tesut legaturi stranse intre Romania si Franta. Numerosi intelectuali bulgari traiesc astazi la Paris. Si totusi, sunt multe lucruri pe care nu le stim despre aceste doua tari, incepand cu bucataria lor. Stim oare, de exemplu, ca Burebista, cel mai mare dintre regii Daciei (70-44 i.Hr.), a interzis alcoolul in regatul sau?

La Paris exista candva o cantina ce servea drept "ambasada gastronomica" pentru studentii saraci si care se numea "Les Balcans". Scriitorul Radu Anton Roman, in lucrarea "savuroasa Romanie" (ed. Noir sur Blanc, 2004, 300 p., 28 euro), deplange faptul ca sub numele de "bucatarie romaneasca" sunt trecute aproape toate felurile turcesti, grecesti, austriece si adesea franceze, rusesti, evreiesti sau poloneze.

Restaurantul Doina de la Paris a fost mult timp considerat o "oficina" a ambasadei Romaniei. Un patron blajin vegheaza astazi asupra unei bucatarii rustice ce respecta codurile, servita intr-un ambient simpatic. Supa de burta de vaca («tuslama»), despre care Radu Anton Roman ne spune ca altadata era "deasa, cu usturoi si otet, ideala impotriva mahmurelii", este servita astazi mai diluata, mai putin consistenta decat «ciorba».

«Mamaliga» este o fiertura de malai compacta. Mai interesante sunt soiurile de «pastrama», care la origine, in Valahia, insemna o carne de berbecut sarata, plina de mirodenii si afumata. «Sarmalele» sunt facute din foi de varza care contin in mijloc un amestec de orez, ceapa, carne de porc si de iepure tocata, al caror gust depinde mai mult de mirodenii (piper, boia, cimbru si altele) decat de delicatetea fierturii propriu-zise. In schimb, «mititeii», un fel de carnaciori mici fara pielita pe baza de carne de porc, de miel si de cal, se prajesc pe toate partile.

La masa otomana nu existau fripturi, doar "frigarui cu carne de oaie", reaminteste istoricul Jean-Louis Flandrin, caci cutitul "este o arma, instrument si simbol al violentei, in timp ce masa servita in comun este o institutie a pacii". Doar Occidentul foloseste cutitul si furculita, interzise atat la masa muslmanilor, cat si la cea a chinezilor. Poate ca din limba romana ne vin cuvintele «barbecue» si «barbaque», ambele asemanatoare ca forma cu «berbec». Aceasta este o etimologie mult mai probabila decat cea propusa de Maguelonne Toussaint-Samat in "Histroire de la nourriture" (Larousse 1997): expresia fantezista "faire rotir un mouton en le transpercant de la barbe au cul".

Rustice si taranesti

Raporturile Frantei cu Bulgaria au culminat cu momentul in care un emisar al Inaltei Porti a fost adus la capataiul lui Francois Intaiul, in anul 1542, pentru a-l doftorici cu iaurt. Iaurtul este marea afacere a Bulgariei, care pune pe seama acestei bauturi hranitoare numarul sau ridicat de centenari. De cand s-a trecut la productia industriala, in anii 1960, iaurtul numit "bulgar" are fermenti specifici si este brasat pentru a ramane mai lichid.

Bucataria bulgara este la fel de rustica, dar nu este confundabila cu cea romaneasca. La Paris, un restaurant insolit (La Thrace) ne lasa sa intrevedem o bucatarie taraneasca foarte ingrijita. Pranzul se incepe cu o supa rece de iaurt cu castraveti, putin usturoiata («supa tartar»); salata de vinete coapte se numeste «kiopolu», ardeii capia copti cu suc de rosii scazut si usturoi, «lutenitza». Si de asemenea «iaitza po panaghurski», adica un ou la capac pe un pat de iaurt usturoiat, asezonat cu boia dulce.

Carnea tocata de porc, bagata la cuptor cu morcovi, castraveciori si mirodenii, are o iutime mai pronuntata decat in bucataria romaneasca. Aceleasi nuante pentru «agnesko s praz», tocanita de carne de miel cu praz si ceapa, si pentru «kiselo zele», varza acra in care se inveleste un amestec de carne de porc tocata, orez, stafide si multe, multe mirodenii. La desert puteti opta pentru strudel, iaurt cu miere sau inevitabila «baklava».

Istoria Europei ne-a lasat o mostenire culinara variata. Dupa un secol de razboaie a aparut dorinta de a trai impreuna in jurul aceleiasi mese care sa pastreze savorile bucatariilor nationale si care sa deschida gustul pentru schimbari. La Paris, romanii si bulgarii ne ofera bucate din bucataria lor, pur si simplu.

Rador

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...