Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Filme de Cannes si Oscar ruleaza intr-un festival romanesc despre drepturile copiilor

Filme de Cannes si Oscar ruleaza intr-un festival romanesc despre drepturile copiilor
Prima editie a Festivalului "Privind copiii" va aduce la Bucuresti, in perioada 15-20 noiembrie, filme de fictiune premiate la Cannes sau European Film Awards, dar si documentarul premiat cu un Oscar in 2005, "Born into brothels".Festivalul are trei sectiuni: "UMA Fictiune - Un moment de arta", "UMA Documentare - Un moment de adevar" si "UMA Copii - Un minut de adolescenta".
La sectiunea "UMA Fictiune - Un moment de arta" vor fi prezentate filme de fictiune cu tematica sociala, premiate la competitii internationale, iar la "UMA Documentare - Un moment de adevar" au intrat in competitie 14 documentare.

"UMA Copii - Un minut de adolescenta" este sectiunea filmelor realizate de copii pe tematica propriilor drepturi. Nouazeci de adolescenti in situatii de risc au participat la cinci ateliere de creatie video, care au avut loc la Iasi, Timisoara, Campulung Muscel si Bucuresti. Au fost produse 30 de filme de un minut, care vor participa la o competitie, iar cele mai bune dintre ele vor fi selectionate pentru o campanie de promovare a drepturilor copilului.

Promovarea drepturilor copiilor prin film este obiectivul organizatorilor festivalului, Asociatia Signis si UNICEF.
La festival va avea loc si avanpremiera filmului "Ryna" de Ruxandra Zenide, care o are in rolul principal pe Dorotheea Petre (premiata pentru interpretare la Cannes 2006 - n.r.), lansarea unei expozitii de fotografii realizate de copii din Beslan si o retrospectiva, "Saltimbancii", de Elisabeta Bostan.

La final, juriul va oferi premiul pentru cel mai bun documentar, premiul pentru cea mai buna investigatie / documentare si premiul pentru cea mai buna imagine. Premiul "Ochi limpezi" va fi acordat pentru cea mai buna investigatie/ documentare de cotidianul "Gandul". Alegerea ii va apartine directorului ziarului, Cristian Tudor Popescu, care va premia productia capabila sa descrie cel mai bine conditia copilului in lumea contemporana.
Regizorul Catalin Mitulescu si reprezentantii UNICEF, Peter Malone si Chris Shuepp, vor premia cel mai bun film de un minut realizat de copii.

Va exista si un premiu oferit de public, iar gala de premiere va avea loc pe 20 noiembrie si va fi prezentata de Cristian Tabara.
La evenimentul organizat de UNICEF si Asociatia Signis vor fi prezenti regizorii Allan Johnston, Duco Tellegen, Dite Denesz, Lindsay Hill, David Kinsella, Cornel Mihalache, Pedro Erquicia, Jose Pedro Estepan si Eva Ewart.

NewsIn


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 899 ori