Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doua picturi semnate Amadeo - printre capodoperele europene

Doua picturi semnate Amadeo - printre capodoperele europene

Tabloul lui Turner a fost alegerea Reginei Angliei insesi. "Ganditorul" lui Rodin, o promisiune a presedintelui francez, Jacques Chirac. Iar atunci cand Giorgio Napolitano, presedintele italian, a cerut Portugaliei o capodopera pentru sarbatorirea celor 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, la Fundatia Gulbenkian au fost cautate douapicturi semnate Amadeo de Souza-Cardoso pentru expozitia care, incepand de sambata, reuneste la Roma piese emblematice din cele 27 de tari din UE.

Ocupand suprafata de 470 de metri patrati ai Salone dei Corazziere din secolul XVII - cea mai mare sala a Palatului Quirinale (palatul prezidential) -, "Capodopere de Arta Europeana" acoperao perioada de 5.000 de ani si cuprinde, de exemplu, un tezaur bulgar din secolele IX-X, sfinti bizantini si scene biblice, batalii, peisaje, portrete, un bust cubist sau picturi de Durer, Tiziano, Velazquez, Schiele sau Mondrian.

Acestor 30 de raritati (in afara de Portugalia, Lituania si Romania imprumuta, de asemenea, mai multe piese) li se alatura un vas grecesc pe care este reprezentata "Rapirea Europei", operace dateaza de la inceputul primului mileniu inainte de Hristos, care face parte din patrimoniul italian.

"Solicitarea a fost mediata de doamna Simonetta Luz Afonso, presedinta Institutului Camoes, dar avand in vedere faptul ca tabloul lui Amadeo pe care il doreau - "Coty" - are multe lipituri si este fragil, s-a optat pentru doua lucrari din aceeasi perioada", a declarat pentru "DIARIO DE NOTICIAS" Jorge Molder, directorul Centrului de Arta Moderna al Fundatiei Gulbenkian.

Cele doua tablouri "FaraTitlu" (cunoscute drept "Caixa Registadora" si "Brut 300"), realizate in localitatea Manhufe prin 1917, au facut parte din recenta retrospectiva a pictorului de la fundatia din Lisabona. Potrivit curatorului Fundatiei Gulbenkian (si a acestei expozitii), Helena de Freitas, este vorba despre doua lucrari care "corespund punctului de apropiere a lui Amadeo de un parcurs plastic propriu, dupa ce a stat la Paris si dupace a intrat in contact cu avangardele internationale". Tot anul acesta, trebuie mentionat, opera lui Amadeo va fi prezentata la Bruxelles (in cursul Europalia) si la Hamburg (la Ernst Barlach Haus).

Deschisa pana pe 20 mai - si prevazandu-se un aflux de 150.000 de vizitatori - aceste "Capodopere" ofera"o calatorie prin toate culturile Europei, subliniind faptul ca fiecare dintre acestea a contribuit la edificarea valorilor de astazi - democratia, toleranta si deschiderea spre cultura celorlalti", a precizat pentru "Financial Times" Louis Godart, consilierul presedintelui Napolitano.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1202 ori