Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Documentele justificative nu vor mai fi solicitate la granita spre Ungaria decat pentru calatoriile in statele Schengen

Documentele justificative nu vor mai fi solicitate la granita spre Ungaria decat pentru calatoriile in statele Schengen
Documentele justificative nu vor mai fi solicitate la iesirea din tara decat pentru calatoriile in statele Schengen, potrivit unui protocol de colaborare, semnat, astazi, de Politiile de frontiera din Romania si Ungaria, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).Documentul a fost semnat in urma unei conventii stabilite telefonic, in aceasta dimineata, intre ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga si omolul sau maghiar, Monika Lamperth. Ca urmare, Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 820/2005 va fi revizuit in acest sens si va fi trimis spre publicare la Monitorul Oficial al Romaniei in cursul zilei de marti.

Pana in prezent, eliminarea acestei conditii nu era posibila, intrucat un cetatean care declara la punctul de trecere a frontierei ca urmeaza sa calatoreasca in Ungaria avea posibilitatea sa ajunga in oricare din statele Uniunii Europene. Noile reguli vor simplifica mult formalitatile de trecere a frontierei pentru cetatenii care doresc sa calatoreasca in statele care au aderat la Uniunea Europeana in ultimul val, afirma ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Potrivit oficialului MAI, numarul cetatenilor carora nu li s-a permis trecerea frontierei in ultimele zile nu este mai mare decat in perioada anterioara intrarii in vigoare a ordinului in cauza. Astfel, in ultimele patru zile (perioada 1 octombrie - 4 octombrie), din totalul cetatenilor romani care s-au prezentat la iesirea din Romania - 42.336 de persoane - unui numar de 5.433 de cetateni nu li s-a permis continuarea calatoriei, ca urmare a nerespectarii prevederilor legale, in conditiile in care au existat zile in care numarul cetatenilor romani intorsi de la granita a fost mult mai mare, ajungand, in unele situatii, pana la 7.000 - 8.000 de persoane.

Principalul motiv pentru care respectivii cetateni au fost impiedicati sa isi continue calatoria a fost lipsa mijloacelor de intretinere - 3.011 persoane nu aveau bani suficienti - in conditiile in care suma necesara este mult mai mica de la inceputul acestei luni (30 de euro pentru statele Uniunii Europene si 20 de euro pentru celelalte state, fata de 100 de euro, respectiv 50 de euro, pana la data de 1 octombrie).

Alte motive care au determinat nepermiterea iesirii din tara au fost lipsa asigurarilor medicale (801 persoane), lipsa biletului de calatorie dus-intors sau echivalentul acestuia in valuta (631), lipsa cartei verzi (7), altge motive legale (983).

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 764 ori