Dezvoltarea turismului pune in pericol echilibrul ecologic al Antarcticii

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 11:33
1307 citiri
Dezvoltarea turismului pune in pericol echilibrul ecologic al Antarcticii

Oameni de stiinta australieni au atras atentia miercuri asupra amenintarii pe care o reprezinta cresterea numarului de turisti asupra fragilului echilibru ecologic al Antarcticii si au cerut o mai buna protectie a continentului inghetat, informeaza miercuri AFP.

De la mai putin de 5.000 in 1990, numarul turistilor a ajuns acum la aproximativ 40.000 pe an, potrivit cifrelor comunicate de sectorul turismului. Majoritatea vizitatorilor se duc in zonele neacoperite de gheata, care reprezinta mai putin de 1% din suprafata Antarcticii.

Aceasta regiune de la Polul sud gazduieste pe de alta parte un numar tot mai mare de centre de cercetare, care necesita drumuri, depozite de carburanti si alte cai de acces. In zonele care nu sunt acoperite permanent de gheata traieste majoritatea faunei si a florei de pe continent.

Acestea se numara insa printre cele mai putin protejate de pe intreaga planeta, sustine un studiu al Programului de cercetare pentru mediul inconjurator national (NERP) - finantat de Canberra - si de Divizia australiana a Antarcticii.

Multi cred ca Antarctica este protejata deoarece regiunea "este izolata si nu locuieste nimeni acolo", afirma Justine Shaw, cercetatoare la NERP. "Dar noi vrem sa aratam ca exista amenintari reale asupra biodiversitatii Antarcticii".

Ca urmare slabei diversitati a speciilor pe continentul de gheata, ecosistemul sau este deosebit de vulnerabil la invazia speciilor straine care pot fi aduse de activitatea umana, a explicat Steven Chown, de la Universitatea Monash (Melbourne), care a participat la studiu. "Plante si animale, mai ales ierburi si insecte, au fost aduse in Antarctica in mod involuntar", a asigurat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#echilibru ecologic Antarctica, #turism Antarctica , #Stiri Turism