Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Durer, Rodin si Tizian celebreaza Europa la Roma

Durer, Rodin si Tizian celebreaza Europa la Roma

Pentru cei cincizeci de ani ai Tratatului de la Roma, fiecare din cele 27 de state membre ale UE a trimis in capitala italiana cate un ambasador ales de ea. Acestia s-au reunit la Palatul Quirinale pana la 20 mai.

Iata-l pe Albrecht Durer pentru Germania, Anton Van Dyke belgianul, William Turner ca reprezentant special al Majestatii Sale sau spaniolul Diego Rodriguez de Silva Velasquez. Scrisorile lor de acreditare? O capodopera.

A fost ideea initiala a lui Giorgio Napolitano, seful statului italian: fiecare tara a fost invitata sa aleaga din patrimoniul sau o opera de arta reprezentativa pentru istoria sa, cultura sa.

Expozitia "Capodopere ale artei europene", inugurata vineri 23 martie, prezinta prin urmare caracterul neobisnuit al Europei celor 27, care juxtapune particularitatile sale in speranta de a desprinde din ele o coerenta. Provocarea de a pune in scena puzzle-ul i-a revenit lui Louis Godart, consilierul cultural al presedintelui Republicii Italiene, care a ales o dispozitie cronologica. Facand turul salii, vizitatorul parcurge cinci mii de ani de civilizatie europeana.

Daca Europa este o realitate moderna (14 din 27 de opere de arta sunt din secolele XIX si XX), ea isi are radacinile in preistorie cu "Mama Pamantului", emotionanta sculptura a unei divinitati din mileniul al treilea i.Ch., imprumutata de Malta.

Grecia a ramas clasica cu o Cora din 530 i. Ch., olandezii l-au preferat pe Piet Mondrian lui Rembrandt sau Van Gogh. Tarile cele mai noi din Uniune au trimis dovezi ale radacinilor lor europene: un tezaur bizantin din secolul al X-lea pentru Bulgaria si fresce din secolul XV pentru Romania.

Austria a preferat Femeie lungita de Egon Schiele, asigurat pentru 80 de milioane de euro. Italia este reprezentata de portretul Omului cu ochi cenusii de Tizian (1520). In realitate, o recenta restaurare a operei a dezvaluit ca gentilomul necunoscut avea in realitate ochi albastri.

Elementul cheie al expozitiei ocupa centrul salii: este Ganditorul lui Rodin, impus de presedintele Jacques Chirac, in timp ce conducerea muzeelor nationale propunea un tablou de Ingres. Indreptat spre volumele deschise ale Tratatului de la Roma, pe care cerneala semnaturilor de abia s-a uscat, Ganditorul constituie, potrivit formularii lui Louis Godart, "metafora europeanului in fata destinului sau". Ramanea de reprezentat Europa, cu o opera "neutra". A 28-a capodopera este un somptuos vas grecesc din primul mileniu i.Ch. reprezentand rapirea Europei de catre Zeus. Furat la Pestum, acesta a fost repatriat de carabinierii italieni, dupa un sedere frauduloasa la Getty Museum din Los Angeles.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1149 ori