Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cristi Puiu: Filmul documentar romanesc sufera de minciuna

Cristi Puiu: Filmul documentar romanesc sufera de minciuna

Filmul documentar romanesc sufera de minciuna, a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de presa prilejuita de ASTRA Film Fest (AFF) 2006-Sibiu, regizorul si scenaristul Cristi Puiu.'Documentarul romanesc are probleme si din cauza ca o vreme buna a fost folosit ca instrument de propaganda, fie ea fascista, comunista sau de alt fel. Acest lucru a transformat documentarul romanesc intr-unul inert, bineinteles cu exceptii notabile' - a declarat Cristi Puiu, conform unui comunicat de presa al AFF 2006.

Regizorul este de parere ca documentarele romanesti ascund viziunea personala a autorilor. 'Se feresc de aceasta asumare documentaristii romani si de aceea spun ca avem de a face cu documentare mincinoase', a subliniat regizorul.

Cristi Puiu considera ca, in lipsa propagandei, filmul documentar romanesc nu a atins valoarea dorita din cauza lipsei curajului regizorilor de film in a-si asuma propriile opinii in productiile lor. Regizorul s-a referit si la saraca finantare a acestui tip de film.

Puiu este nemultumit ca Sibiul are un singur cinematograf. ' Faptul ca la Sibiu exista o singura sala de cinematograf este de o mare tristete. Faptul ca in Romania nu mai avem canalul Arte, care difuza filme de autor, este la fel. Lipseste, de aceea, si sursa de difuzare a unor astfel de filme' - a spus regizorul. Acesta crede insa ca lucrurile o sa se schimbe in timp si datorita Festivalului ASTRA Film Fest. 'Este pentru prima data cand particip la AFF 2006, desi membru in jurii ale unor festivaluri am mai fost, chiar si in juriile unor festivaluri de film documentar. Din pacate, la acest capitol, Romania sta prost iar in ultimii ani documentarul romanesc sufera, in special la capitolul finantare. Astfel, s-a ajuns ca filmul documentar sa para un gen minor, ruda saraca a cinematografiei' - a afirmat Cristi Puiu.

Regizor si scenarist, unul dintre cineastii de mare succes ai noii generatii de regizori romani, Cristi Puiu este autor de scurt metraje si filme de fictiune castigatoare de premii importante. Preocuparea si interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar transpar si in peliculele de fictiune pe care le semneaza. Printre premiile castigate de acesta se numara 'Un Certain Regard', la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago, ambele pentru filmul artistic 'Moartea domnului Lazarescu', si 'Ursul de Aur', la Festivalul International de Film de la Berlin, pentru scurt metraj.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1036 ori