Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Europei declara Ruta Don Quijote itinerar cultural european

Consiliul Europei declara Ruta Don Quijote itinerar cultural european

Presedintele regiunii Castilla-La Mancha, Jose Maria Barreda, a anuntat marti ca Ruta Don Quijote a obtinut calitatea de itinerar cultural al Consiliului Europei, fapt care-l transforma in primul itinerar cultural european bazat pe un personaj literar.

Directorul general pentru Cultura si Patrimoniu Cultural si Natural al Consiliului Europei, Robert Palmer, a comunicat oficial recunoasterea pe care institutia europeana a dorit sa o acorde acestui traseu, al carui proiect a inceput prin asezarea pietrei de temelie in Argamasilla de Alba (Ciudad Real) la 5 februarie 2004.

Consiliul Europei a apreciat la acest proiect sostenabilitatea sa, gestionarea culturala a itinerarului si internationalizarea lui, constituindu-se in acest sens o reteaua europeana de colaborare in vederea dinamizarii proiectului, formata din universitatile din Messina si Palermo, Teatrul National din Bucuresti si Institutul Cervantes.

Ruta lui Don Quijote, avand un buget de 40 milioane de euro proveniti de la comunitatea autonomica si 148 de municipii integrate in traseu, este cel de-al patrulea itinerar cultural european din Spania, dupa Camino de Santiago, primul dintre itinerariile europene (1987), Legado de Al-Andalus (1997) si Camino de la Lengua Castellana y su Expansion por el Mediterraneo /Traseul Limbii Spaniole si al expansiunii sale in bazinul Mediteranei: drumurile sefarzilor/ (2002).

Toate acestea fac parte dintr-o lista de 36 de itinerarii culturale europene, alaturi de "Itinerariul Mozart" (1990), "Celtii" (1990), "Caile vikingilor" (1992), "Rutele fenicienilor" (1994), "Umanismul" (1994), "La Via Regia" (2005) si "Drumul maslinelor" (2005), intre altele.(...)

Prin aceste actiuni, Consiliul Europei doreste sa treaca dincolo de lansarea unor produse culturale sau turistice, pledand pentru protejarea valorilor culturale europene, pentru promovarea unor noi forme de intalnire a tinerilor europeni, pentru punerea in valoare a patrimoniilor putin cunoscute si dezvoltarea programelor de cooperare.

In acest scop, a infiintat in 1997 Institutul European pentru Itinerarii Culturale, institutie dedicata sustinerii promovarii de itinerarii deja stabilite, punerii in practica a initiativelor de acest fel si difuzarii de informatie despre acest program.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1287 ori