Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cesar Borgia comemorat in Spania la 500 de ani de la moartea sa

Cesar Borgia comemorat in Spania la 500 de ani de la moartea sa

Cesar Borgia, cel care l-a inspirat pe Machiavelli pentru opera sa 'Principele', a fost onorat duminica in Spania cu ocazia aniversarii a 500 de ani de la moartea sa, inclusiv de Biserica, care l-a stigmatizat pe acest fiu crancen si desfranat al papei spaniol Alexandru al VI-lea, relateaza AFP.

Un recviem in onoarea sa, urmat de o scurta rugaciune pe mormantul sau, a fost celebrat in fata a aproximativ 500 de persoane in biserica Santa Maria din localitatea Viana din regiunea Navarra (nord), unde si-a gasit moartea Borgia pe 11 martie 1507, dupa cum a precizat preotul parohiei.

Cesare Borgia (1475-1507), fiul natural al cardinalului spaniol Rodrigo Borgia, devenit papa Alexandru al VI-lea, in 1492, a intruchipat impreuna cu sora sa Lucrezia deriva si cinismul unei familii papale din perioada Renasterii a carei 'legenda neagra' a intrat in istorie.

Alungat din Roma de catre papa Iuliu al II-lea dupa mai multe crime comise si cucerirea sangeroasa a provinciei Romagna (nord-estul Italiei), el a ajuns in Spania unde a murit, la varsta de 31 de ani, in apropiere de Viana, in timp ce se pregatea sa ia orasul cu asalt in numele Regatului Navarrei.

Ramasitele sale pamantesti, asezate initial in biserica Sf.Maria, au fost 'expulzate' cativa ani mai tarziu in urma instigarii autoritatilor ecleziastice, ingrozite de trecutul acestuia, si ingropate sub strada principala a orasului pentru a fi 'calcate' in picioare. In 1953, osemintele sale au fost depuse din nou intr-un mic sarcofag si ingropate in fata bisericii.

Ceremonia religioasa si alte evenimente in memoria lui Cesare Borgia organizate saptamana aceasta la Viana nu reprezinta, potrivit primarului orasului, o 'reabilitate', ci 'comemorarea' aspectelor mai 'pozitive' ale unui personaj controversat mort in urma cu 500 de ani.

In 'Principele', celebrul tratat privind puterea, scriitorul italian Niccolo Machiavelli l-a dat ca exemplu pe Cesare Borgia, un simbol al fortei care vrea sa domine, care a fost acuzat uneori de incest cu sora sa Lucrezia si de asasinare a fratelui sau Giovanni.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1356 ori