Ceramica de Vadastra, revitalizata dupa aproape sapte milenii de artizanul Ionel Cococi

Sambata, 14 Iunie 2014, ora 15:44
8425 citiri
Ceramica de Vadastra, revitalizata dupa aproape sapte milenii de artizanul Ionel Cococi
Sursa foto: OltTV

Mesterul olar Ionel Cococi, din comuna Vadastra, prin ceramica sa lucrata in stil neolitic a reusit sa aduca in actualitate o cultura straveche - Vadastra si acest fapt i-a schimbat viata, devenind purtator al valorilor, traditiei si culturii romanesti in marile capitale europene.

Creeaza replici ale ceramicii neolitice de Vadastra, folosind o tehnica arhaica, prin care vasele de lut sunt ridicate fara roata cu ajutorului snurului. Realizeaza ceramica neagra neolitica de tip Vadastra, dupa o tehnica din perioada 5.000 - 5.500 i.Hr.

A reinviat cultura Vadastra dupa anul 2000, cand a participat voluntar intr-un proiect international experimental avand ca tema cercetarea si revitalizarea culturii Vadastra si implementarea ei in comunitate. In cadrul proiectului, coordonat de profesorul Dragos Gheorghiu, au fost cercetate relicvele descoperite in sit si s-au pus la punct tehnica de ridicare arhaica, din perioada neolitica, tehnica de decorare, forma vaselor, inclusiv tehnica de ardere, urmarindu-se introducerea in circuitul european a valorilor ceramicii preistorice din Romania. Cele aflate si descoperite insotind echipa de cercetatori romani si straini i-au starnit curiozitatea, a fost "contaminat", cum spune.

"Totul a inceput in 2000, in timpul unor cercetari efectuate de o echipa formata din cercetatori straini si romani, condusa de profesorul Dragos Gheorghiu. M-am oferit ca voluntar sa le dau o mana de ajutor acelor cercetatori, pe care nu-i baga nimeni in seama", isi aminteste Cococi.

Ionel Cococi afirma ca dupa plecarea echipei care efectua cercetari curiozitatea l-a determinat sa incerce ca lucreze singur un vas de ceramica. Acel prim vas il pastreaza si acum. L-a aratat si echipei pe care o insotise ca voluntar si a fost apreciat.

"La urmatoarea lor venire le-am aratat primul vas. Au fost placut surprinsi. Va dati seama ca a fost un pas foarte mare, dar ulterior am realizat ca cel mai mare avantaj a fost ca n-am stiut nimic. Am fost nevoit sa fac multe experimente, sa pun la punct tehnica de ardere, de ridicare. Am fost invitat apoi la Bucuresti, sa tin un curs la Universitatea de Arte. Spuneau ca prin materialele folosite de mine am contrazis teoria", a precizat mesterul olar, care a avut, in ultimul deceniu, expozitii numeroase in tara si peste granite.

Mesterul olar a expus in strainatate

A expus la sediul UNESCO de la Paris, la Comitetul Regiunilor de la Buxelles, la Strasbourg, la Milano si Torino.

Explica tainele olaritului si copiilor din comuna Vadastra, unde este instructor la clasa externa de ceramica a Scolii de Arte si Meserii din Slatina.

"Vin copii de la clasa a III-a la a VII-a. Sunt placut surprins de ce imi spun parintii acestor copii, imi multumesc pentru ca au observat ca acasa copiii le vorbesc despre cultura Vadastra", mai adauga Cococi.

Mesterul olar mentioneaza ca in prezent ceramica sa a facut din Vadastra un brand de renume international. "Acum Vadastra este recunoscuta ca un centru de ceramica, desi din punctul de meu de vedere un centru de ceramica nu are un singur mester. Vadastra este acum un brand, national si international", a completat artizanul.

El arata ca atelierul sau si ceramica de tip Vadastra pe care o realizeaza atrag vizitatori, mai ales specialisti, si numarul lor ar putea creste si ar avea de castigat si alti mesteri populari daca ar fi creat un circuit turistic, daca ar exista un proiect pentru investitii in ateliere si pensiuni, deoarece in judet sunt creatori populari care se disting in peisajul cultural national si international prin creatiile lor si sunt si locuri ce ar putea trezi interesul turistilor, dar nevalorificate din aceasta perspectiva.

"In 2008 au venit la Vadastra 65 de turisti francezi, anul trecut a venit o familie din Germania. Eu am reusit sa amenajez atelierul, lucrez la amenajarea unei camere traditionale, as vrea in timp sa amenajez si un spatiu de cazare. Daca cineva ar face un proiect pentru obtinerea de fonduri nerambursabile pentru ateliere, pentru mesteri populari, pentru pensiuni, ar schimba viata multor oameni. Ar putea sa fie pus la punct un circuit turistic", mai spune Ionel Cococi.

Cultura neolitica Vadastra, una dintre cele mai importante

Cultura neolitica Vadastra a fost descoperita in localitatea Vadastra din sudul judetului Olt, in punctele Magura Cetate si Magura Fetelor, unde au fost efectuate sapaturi arheologice in a doua parte a secolului al XIX-lea. Primele descoperiri sunt facute de Cezar Bolliac, in timpul unor "excursii arheologice". Cultura Vadastra este una dintre cele mai importante culturi neolitice si se distinge prin aspecte particulare de originalitate si perfectiune atat tipologice, cat si in ceea ce priveste tehnica realizarii uneltelor, motivele ornamentale, mai ales in sfera dispunerii acestora.

Vasele tronconice, castroanele emisferice, fructierele - sunt cateva dintre formele caracteristice pentru ceramica Vadastra. Decorul este executat in tehnica inciziei-exciziei si a incrustatiei specifice. Spirala, meandrul, triunghiul, rombul, "dinti de lup" sunt cateva dintre motivele decorative ale ceramicii Vadastra. Acestea acopera intreaga suprafata a vaselor intr-o dispunere matematica.

Arheologii au descoperit urme ale unor locuinte neolitice, unelte din piatra, silex, os, greutati pentru razboaiele de tesut, fusaiole si ceramica din acea perioada. Arheologii au aratat ca populatiile acestei culturi foloseau animalele de tractiune in muncile agricole si prelucrau arama, ceea ce demonstreaza gradul de dezvoltare a culturii Vadastra.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#romania turism, #ceramica romania , #Stiri Turism